Annette Roed: Jeg stemmer NEJ til budgetforliget i Region Midtjylland

Udgivet:14. september 2023, 11.03

Læsetid:2 minutter

Af Annette Roed. Næstformand Hospitalsudvalget Region Midtjylland, valgt for Socialdemokratiet, Silkeborg Syd

SYGEHUSET Vores sygehus her i Silkeborg står til at blive kraftigt beskåret og ændret i Region Midtjyllands budgetforlig for 2024 på en lang række vigtige og vitale områder og funktioner. Silkeborg Kommunes bekymringer for konsekvenserne af nedlæggelse af de medicinske senge deler jeg fuldt ud.

Men alle de foreslåede ændringer vil have store, negative konsekvenser, ikke blot for borgerne i Silkeborg, men for hele regionen, for Silkeborg Sygehus er både vores lokale sygehus og regionens udviklingshospital.

Hvad udvikler personalet så på sygehuset:

- Nytænkning af forløb på tværs af sektorer - vi har endda en universitetsklinik, der har det som sit indsatsområde.

- Samarbejdet med praktiserende læger og kommunen om ældre, medicinske patienter.

- Udredning af komplicerede forløb, hvor patienter er ramt af flere forskellige sygdomme på samme tid.

- Udvikling af sammedagsudredning, hvor patienterne kan få en diagnose samme dag på trods af, at de skal undersøges i forskellige afdelinger. Så kan de komme i gang med deres behandling hurtigere og skal ikke bruge flere dage på at finde ud af, hvad de fejler - og så først derefter komme i gang med behandlingen.

Samtidig er sygehuset kendt for et godt arbejdsmiljø og som et godt uddannelsesmiljø for læger.

Har disse udviklingsforløb betydning for andre end os i Silkeborg?

Ja, det har de. Vi har i øjeblikket to kommissioner, der har til opgave at beskrive, hvordan vores sundhedsvæsen skal se ud i fremtiden for at imødekomme, at vi bliver flere ældre, der lever længere med flere sygdomme - og at vi har færre medarbejdere, der kan hjælpe, behandle og pleje os i den tid.

Den ene kommission, Robusthedskommissionen, har netop afsluttet sit arbejde. Her er hovedkonklusionerne klare: der er brug for bedre og mere fleksibel organisering af opgaveløsningen, vi skal overbehandling til livs samtidig med, at det skal ske i en lokal organisering.

Har vi allerede svarene på det i Silkeborg - JA, det er netop det, som sygehuset udvikler svar på.

Sundhedsstrukturkommisionen har tilsvarende opgaven at finde modeller for organisering af sundhedsvæsenet, som understøtter et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen, som er mere nært og bæredygtigt.

Har vi allerede svarene her i Silkeborg - JA, det er netop det, som sygehuset udvikler svar på.

Er tilbuddene nært organiserede - JA, netop

Er de forebyggende og sammenhængende - JA, spørg bare de medicinske patienter og Silkeborg Kommune

Er det bæredygtigt - JA, vi skal ikke køre langt for at få behandling, når vi ofte har brug for den, og vores pårørende kan nemt besøge os.

Er det så fornuftigt at beskære og ændre netop de funktioner, der allerede fungerer så godt på Silkeborg Sygehus til stor tryghed, glæde og tilfredshed for os som borgere i Silkeborg, men også for personalet - og som samtidig viser løsninger på de store udfordringer i sundhedsvæsenet, som vi står overfor?

Jeg må svare NEJ. Derfor stemmer jeg imod budgetforliget.

Læs også
Sygehusbesparelser: Lokale politikere stemmer nej til budgetaftale Sygehusbesparelser: Lokale politikere stemmer nej til budgetaftale
Læs også
Sygehusbesparelser: Lokale politikere stemmer nej til budgetaftale
Læs også
Socialdemokratiet i Silkeborg: Rul de foreslåede besparelser på Regionshospitalet tilbage Socialdemokratiet i Silkeborg: Rul de foreslåede besparelser på Regionshospitalet tilbage
Læs også
Socialdemokratiet i Silkeborg: Rul de foreslåede besparelser på Regionshospitalet tilbage

Indlæser debat