Bæredygtig natur eller bæredygtig økonomi?

14. august 2020, 11.27

Three signs on a question. 3d

TANGE Jeg tænker hver dag på bæredygtighed og biodiversitet. Jeg bor i et naturskønt område med en mangfoldighed af et rigt ørne-, fugle-, insekt-, plante- og dyreliv. Nyder at gå til købmand med kig til søen, som alle de lokale og mange udefrakommende har stor glæde af. De unge nye tilflyttede familier går ture med barnevogne og småbørn. De smarte cykler omkring søen på mountainbikes og pensionisterne med cykelhjelme på deres el cykler.

Vi har en flot golfbane ved søen. Tæt ved ligger gulerodsgartneriet der producerer de lokale rødder. Ja, derfor har vi endda A-veje, der ryddes først om vinteren. Området ligner Sejs, Svejbæk, Laven og Ry. Vi har et Energimuseum og et aktivt Tangeværk der producerer strøm. Samt skole, børnehave, købmand og borgerforening.

Søerne i Tange og Silkeborgområdet er til stor glæde for den mangfoldighed af lokale og de der nyder et pusterum med en svømmetur eller et sø kig. Og det er selvom de blev »kunstigt« anlagt for 100 år siden. Som lokale, fiskere, cyklister, naturelskere, nye tilflyttede børnefamilier, kano- og kajakroere og små mortorbådsentusiaster sætter pris på.

Jeg frygter, at søen og der hvor søen ligger, spænder ben for en kæmpe økonomisk interesse fra andre interesseorganisationer. Tange Sø må være mange penge værd? Personer demonstrere fordi de mener at deres holdning er den rette og de føler sig udenfor. De var ikke inviteret til møde med ministeren. Det gør mig bange for om demokratiet bliver til magt-ytringer, hvor kun de rigtige meninger er tilladte. Ingen lokale gider at blive til grin ved at ytre deres mening. Men nu gør jeg det. Jeg føler mig krænket af magtfulde personer, som har store planer med et område, de ikke selv bor i.

Alt sammen jeg læser om, er pakket pænt ind i den rigtige viden, de rigtige meninger og velmenende holdninger om at føre søen tilbage til en oprindelig og bæredygtig naturlig å. Skal vi virkelig grave 3-4 kæmpe huller eller lave kæmpe omløb? Så smadres al biodiversitet da først. Men så kan der måske gives EU-støtte til naturgenopretning? Går en masse penge og projekter tabt ved at søen bare er som nu?

Så længe søen får lov til at eksistere vil jeg klappe i mine forkerte og uvidende, varme hænder.

Min fars families aner har altid boet tæt ved søen. Siden de hjalp til på Ormstrup Gods for 50-80 år siden, hvor søen var til glæde for arbejdsomme husmænd og håndværkere som nød at fange en af rovfiskene i søen til aftensmaden . Og det håber jeg miljøministeren også vil lytte til. At det er en kulturhistorisk perle der gennem 80-100 år blev til et skønt habitat, som ikke skal smadres.