Leder: Ulven kom ikke - men den kan være på vej

Udgivet:27. september 2022, 11.29

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Helmer Jakobsen
Redaktionschef| helmer@midtjyllandsavis.dk

Så kom budgettet for Silkeborg Kommune i hus.

Først og fremmest er der grund til at glæde sig over, at alle partier står bag. Det er det samarbejdende folkestyre, når det er bedst.

Årets opgave var at finde ekstra penge til flere udfordrede områder, og så til gengæld spare 90 millioner kroner andre steder.

Politikerne havde fået et katalog, som helt traditionelt indeholdt helt urealistiske forslag. Denne gang var det for eksempel at lukke de små plejecentre og Rosengårdcentret samt nedlægge al bybuskørsel i Silkeborg.

De dele blev naturligvis ikke til noget. Det er svært at forstå, at politikerne præsenteres for forslag, som slet ikke rammer skiven. Det skaber unødig frygt og usikkerhed. Der kommer noget »ulven kommer« over den slags udspil.

»Ulven kommer« dækker også helt traditionelt over, hvor slemt det hele ser ud på forhånd. Sådan var det også denne gang. Skærer man ind til benet, er det også denne gang et budgetforlig, der er til at leve med. Ja, der skal spares millioner, og det kommer til at gøre ondt nogle steder, blandt andet når værestederne i Them og Gjern lukker. Men ellers ser det helt generelt tilforladeligt ud.

Ser man nærmere på tallene, har politikerne faktisk slet ikke sparet særlig meget. I denne omgang.

Læs også
<span>Budget 2023:</span> Bred aftale skal give velfærdsløft <span>Budget 2023:</span> Bred aftale skal give velfærdsløft
Læs også:
Budget 2023: Bred aftale skal give velfærdsløft

De udfordrede områder får tilført 85 millioner kroner. Men vi kan begynde med at pille 15 millioner ud, som tages fra kassen. Dertil kommer cirka 10 millioner kroner, der skal betales ekstra for at parkere, for at have børn i SFO, og for at få behandlet en byggesag. Og så er der yderligere besparelser, man kan kalde ret luftige.

Og så er der lige 31 millioner kroner, man slet ikke tager stilling til nu, men som de enkelte udvalg skal finde inden nytår. Det kan vise sig meget sværere end de første millioner, der er fundet.

Med budgetforliget er der fundet penge til områder, der hidtil har været underbudgetteret. Det gælder blandt andet ældre- og socialområdet. Det er helt nødvendigt, så man ikke igen står i en situation, hvor der skal spares midt i en byrådsperiode. Om der så er tilført penge nok, er mere tvivlsomt. Lige nu er vi på vej ind i en alvorlig økonomisk krise, som i den grad udfordrer kommunerne. Samtidig viser det sig, at udgifterne til sårbare børn, unge og voksne bare stiger og stiger. Der er intet nævnt i aftalen om, hvordan man vil bremse disse eksplosive udgifter.

Så ja, budgettet er i hus. Men udfordringer - dem er der rigeligt af i den kommende tid.

Læs også
<span>Budget 2023:</span> Færre afgange trods flere penge til busser <span>Budget 2023:</span> Færre afgange trods flere penge til busser
Læs også:
Budget 2023: Færre afgange trods flere penge til busser
Læs også
<span>Budget 2023:</span> Massive investeringer i skoler og børnehaver <span>Budget 2023:</span> Massive investeringer i skoler og børnehaver
Læs også:
Budget 2023: Massive investeringer i skoler og børnehaver

Indlæser debat