Vognmandsfamilie har klaret krig og tragedie - økonomiske kvaler skræmmer ikke

Virklund Vognmandsforretning er en familievirksomhed med en vild historie. De har alt fra tragedie til store opture bag sig, og derfor skal der også mere end udsigten til et par halvsløje år til at slå dem ud

Udgivet:07. marts 2023, 20.00

Læsetid:7 minutter

Far og søn, Henning Geert (tv.) og Kaj Geert, har flyttet alverdens ting. Jule-igloer og juletræer på Torvet og skulpturer for Silkeborg Bad er sammen med statuen af byens grundlægger blandt de mere specielle objekter.

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk
Martin Ballund
Fotograf| ballund@midtjyllandsavis.dk

Det er nok de færreste nulevende, der gennem tiden har fået æren af at give selveste byens grundlægger, Michael Drewsen, en køretur.

Men det har de hos Virklund Vognmandsforretning. Statuen, der har en anslået vægt på tre tons i granit og bronze, er blandt nogle af de mere specielle ting, de med deres kranbiler har flyttet rundt på egnen gennem de seneste mange år. Også store motorbåde, skulpturer til Silkeborg Bad og eksempelvis skibet »Turisten« i Ry, har de hejst på deres lad.

- Det er jo en gammel dame, der skal passes på, siger Kaj Geert, der for to år siden - som 75-årig - gik på pension og overlod firmaet til tredje generation.

Ja, Virklund Vognmandsforretning er en vaskeægte familievirksomhed. I flere generationer har de ikke alene løftet rundt på ting og sager på egnen, men også løftet de forretningsmæssige byrder på skift.

Når man snakker gode og dårlige tider her, taler man ikke i kvartaler eller år. Nej, man taler i årtier. Derfor tager de heller ikke udsigterne til nogle måske lidt sløve år ilde op.

- Nja ... det går jo op og ned. Det tager vi ikke så tungt, siger Henning Geert, der overtog fra sin far og i dag holder rorpinden i den gamle familievirksomhed.

Kaj Geert kom ind i firmaet som chauffør i 1965 og overtog det siden fuldt ud fra sin far. Han er i dag 77 år gammel og gik på pension så sent som for to år siden. Indtil da kørte han i sin Scania-Vabis med »snude«, som man kender dem fra gamle dage. Sådan laver man ikke lastbiler til Danmark mere.

Hestevogn i skoven

Virklund Vognmandsforretning blev stiftet i 1937 af en Magnus Geert. Senere kom hans bror, Gunnar Geert, med.

Forretningerne bestod i at fragte tømmer fra skovene omkring Silkeborg og hen på nogle af de mange små savværk, der kørte i den tid. Arbejdet foregik først med hestevogn, men nogle år efter stiftelsen fik Magnus Geert den første lastbil. Under krigen kørte de blandt andet også med gasgeneratorer, fiskekasser, grus og sten.

I årene efter krigen købte Gunnar Geert også en lastbil, og Magnus Geert udvidede sit arsenal til to styk. Brødrene drev firmaet i fællesskab.

I hvert fald indtil 1953, hvor en tragisk begivenhed fandt sted i skovenen omkring Silkeborg. I de skove, hvor brødrene havde grundlagt det, der senere skulle blive en succesfuld familievirksomhed mange år frem, blev Magnus Geert dræbt under en træstamme.

- Wiren smuttede af, og så rullede træet ned over ham. Han døde lige på stedet, siger Kaj Geert om sin farbrors tragedie.

Da Magnus Geert var ungkarl, arvede Gunnar Geert broderens to lastbiler og drev virksomheden videre.

Anden og tredje generation

I 1965 kom Kaj Geert ind i faderens virksomhed som chauffør. Fra 1973 blev han selvstændig, og i 1983 overtog han de sidste rester af vognmandsforretningen, som han senere ville revolutionere.

- I 1970’erne skete der det, at alle de små savværker, der var rundt omkring, lukkede. Og så måtte vi jo tage bestik af det. Vi begyndte at køre meget sand, sten og grus for entreprenører, husker Kaj Geert, som i 1980’erne begyndte at investere i større og større kraner til sine biler.

Netop kran-arbejdet blev en mere og mere vital del af forretningsmodellen op gennem 1990’erne og 2000’erne, hvor også tredje generation i form af den nuværende vognmand, Henning Geert, begyndte at pusle i det lille firma fra Virklund.

I 1994 kom han ind som chauffør, og i 2001 blev han kompagnon med sin far. Noget, han har været frem til for to år siden, hvor faderen gik på pension.

Nyt samarbejde

I dag består firmaet af tre biler og tre chauffører inklusiv Henning Geert. I forbindelse med faderens pensionering indgik han i øvrigt i samarbejde med et andet lokalt familieforetagende, vognmandsfirmaet Jens Konrad.

- Jeg stod ved en skillevej, da »fatter« gik på pension. Vi havde for få biler, så jeg skulle finde ud af, om jeg ville have flere. Skulle jeg det, skulle jeg hjem og sidde på kontoret for at kunne styre det, siger Henning Geert på en facon, der afslører større ønske om landevejen end kontoret. De har også nogle kraner, og så hjælper vi hinanden på den måde i stedet for, siger tredje generation, der i dag ejer omkring 25 procent af Virklund Vognmandsforretning A/S.

Henning Geert er tredje generation i familiefirmaet Virklund Vognmandsforretning. En firma, der har eksisteret siden 1937, hvor forretningerne bestod i at køre tømmer med hestevogn i skovene omkring Silkeborg. I dag er kran- og specialopgaver hovedfokus.

Selvom ejerstrukturen er anderledes, er idéen bag Virklund Vognmandsforretning den samme, som den har været de seneste mange år. Deres niche er kran- og specialopgaver. Meget af arbejdet foregår for håndværkere og entreprenører, der måske skal have sat en altan, et vindue eller andet op i en bestemt højde for at kunne fastgøre det til byggeriet. Mange i Silkeborg vil derudover også kende dem som det firma, der transporterer lystbådene, når de udenfor sæsonen er på land.

Netop de to fagområder var en medvirkende faktor til, at Virklund Vognmandsforretning ifølge Henning Geert klarede sig glimrende gennem coronakrisen. For det første var der godt gang i byggeriet, og for det andet var det også helt vildt med bådene.

- Da corona kom, og vi blev sendt hjem i foråret 2020, fik vi travlt. Folk kunne jo ikke komme ud at rejse, så de blev helt vilde med at købe både. Bådhandlerne tømte jo deres lagrer fuldstændig. Det kørte helt vildt, siger Henning Geert og tilføjer:

- Corona har ikke ramt os.

Vognmanden forklarer videre, at også det seneste år var en succes. Særligt i kraft af den fortsat store byggeaktivitet, der er i Silkeborg og omegn.

Tror på udmatning

Både far og søn tøver lidt, når man tvinger dem til at kigge fremad og overveje, hvordan de forventer, fremtiden de næste år kommer til at tegne for Virklund Vognmandsforretning.

Sagen er den, at de i bund og grund regner med, at der på et tidspunkt kommer en opbremsning i byggeriet, som vognmandsforretningen fra Virklund også kommer til at mærke.

- Jeg tror ikke, de næste par år bliver noget vildt og voldsomt. Det må jeg da indrømme. Også fordi jeg tror, de store mestrer klapper hesten. Jeg tror, vi skal have et par år med normalt niveau - vi skal jo huske, vi kommer fra et højt niveau, siger Henning Geert og forsætter:

- Jeg har jo godt kunne høre det seneste år, at folk er blevet nervøse. Investorer har trukket sig lidt, og der er måske ikke så meget på tegnebrættet rundt om i virksomhederne nu.

Både han og faderen minder dog om, at selvom der er afmatning i byggeriet, er det ikke sikkert, at vognmandsforretningen kommer til at mærke det med det samme. Erfaringer fra finanskrisen fortæller dem, at de ofte er nogle af de sidste til at blive ramt.

- Vi finder jo først ud af det i løbet af i år eller i 2024. Vi er nogle af de sidste, der mærker det, for alle de pladser, der er i gang, skal jo gøres færdig. Der bliver bare ikke sat nye i gang, og det kommer vi først til at mærke senere hen, siger han.

Selvom det er en halvkold dag, og udsigterne til et mere koldt marked viser sig i horisonten, står de to erfarne herrer dog ikke og ryster. Nej, når man som virksomhed har kunne klare på den gode side af 85 år med alt fra verdenskrig til finansielle kriser, har man roen til at gå en af de usikre perioder i møde.

- Måske er der ikke så meget, som der plejer, men ... så er der jo nok en båd, der lige skal flyttes, og så kommer der måske noget småhejs ved nogen, der er ved at bygge om derhjemme. Jeg tænker, vi nok skal finde noget at lave, siger Henning Geert.

Indlæser debat