Når visioner bliver til virkelighed

Dagstur 6. marts med besøg og rundvisninger på Østerild Vindmølletestcenter - på virksomheden Makværket og på Thy Whisky Destilleri

Udgivet:21. januar 2023, 06.38

Læsetid:3 minutter

Vi får en spændende guidet rundvisning inklusive smagning hos Thy Whisky Destilleri, der har vagt opsigt blandt verdens fremmeste whiskykendere.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

Hvad der for nogle år tilbage kunne tænkes som en uopnåelig og fjern drøm er på forskellig måde lykkedes for de tre virksomheder, som vi skal besøge i dag. Vi kan passende kalde turen: Thy - læder, vind og whisky.

Møbelfabrikant Jørgen Troelsen oplevede i 2018 det frygtelige at miste et barn til kræft. For at aflede tankerne en smule fra tragedien begyndte han at sy tasker lavet af restlæderet fra sine møbler. Det pengemæssige overskud af disse skulle gå børnecancerfonden. Projektet tog fart og nye aftaler kom til og i dag kører firmaet Makværket, som en succesforretning såvel menneskeligt som forretningsmæssigt og mange nye, lækre produkter er kommet til.

Vi kigger på værkstedet og får en snak med de frivillige samt mulighed for at købe nogle af produkterne.

El til alle

Med en særlig tanke til Tvindmøllen, som i 70’erne faktisk var begyndelsen på et verdensomspændende vindmølleeventyr, bliver vores andet stop i Østerild hos vindmølletestcentret.

Vurderingerne fra vindkraftbranchen lyder ret enslydende på, at Tvindmøllen dengang havde uendelig stor politisk betydning som symbol på, at det kunne lade sig gøre at skabe et vægtigt alternativ til atomkraft. I dag er der vindmøller overalt i stort set alle lande, men her i Thy testes de allerstørste megamøller. Vi ser og hører vingerne fra de syv møller suse over vores hoveder. Disse møller er med deres imponerende 150-220 meters højde cirka 100 meter højere end de normale vindmøller, vi ser i det danske landskab.

Verdens kraftigste vindmølle med et vingefang på vanvittige 236 meter er også i drift her.

Udover at se møllerne hører vi om dimensionerne, hvor mange husstande, de kan levere el til og meget andet.

Tiden er nu kommet til en dejlig to-retters menu på Vesløs Kro med god mad, hygge og snak.

Landbrug med whisky

Sidste besøg foregår hos Thy Whisky destilleri, en familievirksomhed baseret på en enkel idé, kendte råvarer og masser af gå-på-mod.

Ideen var at skabe en whisky af familiegårdens eget økologiske korn, af gamle nordiske sorter - og dansk røg, hvor man smager forbindelsen til den danske muld. Nicolaj Nicolajsen, syvende generation på slægtsgården Gyrup, fik fyldt den første tønde whisky lavet på egen byghøst i 2010 i samarbejde med Thisted Bryghus, Nordisk Brænderi og et malteri i Tyskland. Det blev til 16 tøndeeksperimenter de første fem år, som lagde grundstenen for Thy Whisky. Det første fad single malt whisky blev tappet i januar 2014 under navnet »Thy Whisky No. 1 - Kræn Klit«.

Siden er det gået derudaf med nærmest raketfart og i 2020 blev deres »Thy No. 9 - Bøg« kåret som Europas bedste whisky.

Vi får en yderst spændende rundvisning i destilleriet og skønne smagsprøver på de gyldne dråber.

Turen går herefter hjemad med forventet hjemkomst i Herning og Silkeborg mellem klokken 19 og 20.

Venø Rejser er teknisk arrangør og bussen kører fra Silkeborg og Herning mellem klokken 06.45 og 07.30 mandag morgen.

Prisen for dagsturen er 895 kroner per person for avisens abonnenter og følgende er inkluderet: Buskørsel, besøg på Makværket inkl. kaffe/the og smurt rundstykke, besøg på Østerild Testcenter med guide, to-retters middag på Vesløs Kro samt rundvisning og smagning på Thy Whisky Destilleri.

Tilmelding til Læserklubben.