Business Broker sælger større og større virksomheder

Særligt af to årsager er det blevet til en eminent vækst i de senere år for Claus Bruun Rasmussen og det lokale succesfirma Busines Broker

Udgivet:31. januar 2023, 16.30

Læsetid:6 minutter

Claus Bruun Rasmussen er oprindeligt fra Lolland-Falster, men var også forbi København og Odense, før han endte i Silkeborg for 20 år siden. I dag er han administrerende direktør og majoritetsejer hos Business Broker, som over de senere år er vækstet betragteligt.

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk
Martin Ballund
Fotograf| ballund@midtjyllandsavis.dk

2 måneder siden

B Conzept, Super Asfalt, Dancolor og Danpres.

Overstående har ikke alene det tilfælles, at de er stolte, lokale virksomheder, men også at de alle har stiftet bekendtskab med et andet lokalt succesfirma. Den silkeborgensiske virksomhedsmægler Business Broker har nemlig ageret frontsoldat, da virksomhederne blev solgt, fusioneret eller lignende.

Claus Bruun Rasmussen er majoritetsejer og administrerende direktør for firmaet, der lever af at formidle handel med virksomheder. Og de lever godt.

Så godt, at de er blandt den eksklusive klub af danske virksomheder, der har modtaget en Børsen Gazelle 2022 for deres vækstende forretning. På fire år er virksomhedens aktiviteter mere end fordoblet.

- Og vi satser på mere vækst endnu. Tallene viser, at der gerne skulle være flere gazeller på vej, siger Claus Bruun Rasmussen.

Overtog firmaet

Business Broker ernærer sig ved at formidle salg af virksomheder. Skåret ud i pap kan man sige, at det er dem, man går til, hvis man vil sælge sin virksomhed - på linje med en ejendomsmægler ved hussalg.

De står for at forberede overblik, salgsmateriale - og så står de for at finde de helt rette købere.

Oprindeligt blev selskabet stiftet i 2001 i Odense af erhvervsmanden Preben Holmboe, men fra 2005 kom Claus Bruun Rasmussen, der i dag ejer majoriteten, ind.

Claus Bruun Rasmussen kom fra en lang erhvervskarriere, som startede med en uddannelse som revisor, før han skiftede til roller som økonomichef og -direktør hos forskellige danske firmaer. Sidst endte han hos en investeringsvirksomhed, hvor han fra basen i Silkeborg havde ansvaret for selskabets 35 virksomheder vest for Storebælt. Et job, der indebar blandt andet køb og salg af virksomheder.

- Erfaringerne med at købe og sælge virksomheder går jo 25 år tilbage for mig, siger Claus Bruun Rasmussen, som i funktionen brugte Business Broker som konsulent på flere opgaver.

På den måde lærte han virksomheden at kende.

- Og da jeg så besluttede at stoppe i investeringsfirmaet for at blive selvstændig, ville Preben Holmboe, jo gerne have mig med. Og det kom jeg efter et par år.

I dag er Preben Holmboe pensionist, og i stedet er to andre kollegaer medaktionærer i firmaet.

De tre samt tre andre ansatte udgør i dag Business Broker - halvdelen er økonomer, mens den anden halvdel er ingeniører. På den måde kan Business Broker hurtigt sætte sig ind i både det økonomiske og det tekniske, når de får en salgsopgave.

- Vores bemanding er ret unik. Vi har gode forudsætninger for at forstå tingene hurtigt, fordi vi både har teknikere og økonomer, og fordi vi hver især har arbejdet i mange forskellige brancher, siger Claus Bruun Rasmussen.

Hos Business Broker arbejder alle medarbejderne med udgangspunkt fra deres respektive hjemmeadresser. - Jeg arbejdede hjemmefra, før det blev moderne, siger Claus Bruun Rasmussen, som primært bruger Vejlsøhus, når der skal afholdes møder med den midtjyske del af kunderne.

Fra 20 til 200 millioner

Størrelsen på Business Broker, hvis man måler på antallet af ansatte, har ikke udviklet sig drastisk over årene. Og faktisk har heller ikke mængden af transaktioner, firmaet er involveret i, ændret sig specielt meget de seneste ti år.

Årligt rådgiver Business Broker otte-ti transaktioner i hele Danmark.

Det, der derimod har båret den store vækst, er størrelsen på de enkelte opgaver.

- Den måde, vi vokser på, er, at vores gennemsnitlige opgavestørrelse bliver større, mere kompleks og mere international. Dermed er der også større honorarer, siger Claus Bruun Rasmussen.

- For 10 år siden ville opgaverne typisk være virksomheder med en salgsværdi på fem-ti millioner kroner. Nu sidder vi og har transaktioner på over 200 millioner kroner. Det er bare nogle større værdier, vi flytter, og i og med at vores afregning er en provision af det, vi sælger, så vokser Business Broker jo, når transaktionerne bliver større, tilføjer han.

Om virksomhedshandlerne er på 20 millioner kroner eller 200 millioner kroner betyder ikke alverden for den proces, Business Broker ruller ud, når de går i gang.

- Værktøjskassen er den samme og fungerer præcis lige så godt i en virksomhed til 200 millioner kroner som i en virksomhed til 20 millioner kroner, siger Claus Bruun Rasmussen, som derudover for alvor har fået hul på at finde købere i udlandet.

Omkring halvdelen af de transaktioner, de laver, er med udenlandske købere.

Erfaring og makrotendens

Når Claus Bruun Rasmussen skal pege på, hvordan der er lykkedes at få større og større opgaver, er svaret umiddelbart meget simpelt. Det handler om, at Business Broker med mange år i branchen og et utal af transaktioner bag sig er blevet »et navn«. Hvor de tidligere måtte være mere opsøgende for at finde kunderne, kommer kunderne i dag ofte selv forbi - særligt fordi de har hørt om Business Brokers tidligere opgaver fra andre virksomheder.

- Vi undgår generelt altid at brænde broer, og hvis man laver flere og flere gode løsninger og undgår at træde nogen over tæerne, så kommer der flere kunder, siger Claus Bruun Rasmussen.

- Det er egentligt meget lavpraktisk forstået på den måde, at det er de gammeldags dyder med gode løsninger og god service, som genererer god omtale og nye opgaver for os, tilføjer han.

Han erkender dog, at det - når man arbejder indenfor køb og salg af virksomheder - også handler om de makroøkonomiske tendenser i verden. Tendenser, der har været ganske gunstige for en virksomhedsmægler som Business Broker i de senere år, og som dermed har været den anden af to medvirkende årsager til væksten.

Claus Bruun Rasmussen forklarer, at der grundlæggende er meget kapital i markedet. Lidt forsimplet kan mekanismen beskrives ved, at der er masser af kapital hos eksempelvis pensionskasser, som kanaliserer kapitalen over i kapitalfonde, som så køber nogle store virksomheder med henblik på at vækste dem og sælge dem videre - ofte med en meget kort tidshorisont.

- Kapitalfondene er sat i verden for at accelerere noget indtjening. Og hvis de skal fordoble en virksomhed på fem år, går det simpelthen for langsomt bare at ansætte nogen, der laver organisk vækst. Når de har købt en stor virksomhed, som skal gøres endnu større i en fart, er vejen frem derimod at købe noget til, siger han og tilføjer, at Business Broker derfor ofte ser mod store, kapitalfondsejede virksomheder, når de skal finde købere til deres kunders virksomheder.

- Det er en tendens, der har kørt i nogle år. Og vi får en bid af den kage, fordi vi er blevet dygtigere til at rådgive større og større virksomheder, tilføjer han.

Mere vækst i sigte

Succesen for Business Broker har altså primært ligget i kombinationen af mere og mere erfaring i markedet og en makrotendens, hvor store virksomheder vil vækste gennem opkøb af mindre virksomheder.

I 2021 tjente de over to millioner kroner før skat, og selvom 2022-regnskabet ikke er offentliggjort endnu, afslører direktøren, at det bliver endnu mere.

Og nej, Claus Bruun Rasmussen og co. har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. Væksten er kommet for at blive. Mere vil have mere.

- Og vi går ind i 2023 med en rigtig god ordrebog, så vi er egentligt meget fortrøstningsfulde, siger Claus Bruun Rasmussen

Indlæser debat