Arkæologer jubler: Vi har fundet guld

Arkæologer finder sjælden gravplads fra yngre jernalder med enestående guldring

23. februar 2021, 20.33

Jorden var efter en ualmindelig tør sensommer hård som beton, da arkæologerne sidste år gik i gang med at undersøge en bebyggelse fra den yngre romerske jernalder ( 160 -375 år efter Kristi Fødsel). Gravearbejdet viste sig dog hurtigt at være alle anstrengelserne værd, for op af jordene dukkede 20 grave og opsigtsvækkende fund som en gedigen spiralring i guld og resterne af en kvinde i en kammergrav, som blev begravet med over 100 glasperler.

SKANDERBORG Skanderborg Museums udgravninger har i 2020 bragt en stribe sjældne og interessante fund for dagen flere steder i kommunen . I januar kunne arkæologerne berette om det spændende fund af »Kildebjergkvinden« i en gravhøj i det østlige Ry, og nu er arkæologerne igen klar til at fortælle om spektakulære nye fund i kommunen. Denne gang er fundene gjort i et område ved Hørning på arealer, som tidligere tilhørte Bjertrup Østergård og som nu er udlagt til erhvervsbyggeri.

Sjældne gravpladser

Undersøgelserne på stedet har koncentreret sig om en bebyggelse fra yngre romersk jernalder, og det er især fundet af flere gravpladser, som har overrrasket.

- Gravpladser fra den periode er temmelig sjældne i Danmark. Der er ikke tidligere udgravet en gravplads af den størrelse og kaliber fra den periode i det område, der hører under Museum Skanderborg, siger udgravningsleder Anja Vegeberg Jensen.

Udgravningen begyndte i den tørre sensommer 2020 i en periode, hvor lerjorden ifølge udgravningslederen føltes hård som beton. Arbejdet viste sig dog hurtigt at være alle anstrengelserne værd, da resterne af 12 jordfæstegrave og 8 urnegrave dukkede op under jordlagene.

Gedigen guldring

- En af mandsgravene rummede flere overraskelser og var dækket af store sten. Den største var placeret lige over den gravlagtes torsoområde, hvilket muligvis har været med fuldt overlæg. For på gravens bund, beskyttet af den store sten, fandt vi den fineste spiral-guldring - en stor og gedigen mandsring, som er den første guldgenstand i mands minde fra en udgravning i museets regi. Det er langtfra alle arkæologer forundt at finde genstande af guld på noget tidspunkt i deres arbejdsliv, så jubelen var stor, fortæller Anja Vegeberg Jensen.

Der blev i samme område fundet en kvindelig pendant til den rige mandsgrav, hvor en kvinde var begravet med over 100 glasperler, som eksperter fra Moesgård Museums konserveringsafdeling nu skal se nærmere på.

bes

Det hører modsat hvad mange måske går rundt og tror til sjældenhederne, at arkæologer finder guld, så glæden var stor, da denne mandsring dukkede op.