
Varehuschef: »Når man er så stor en virksomhed, så skal man tage et ansvar«
Føtex på Nørrevænget har bygget om for at spare pengepungen for smæk og miljøet for unødvendig belastning. - Som stor virksomhed skal man skal tage ansvar, siger varehuschefen, der møder stadig større og større bæredygtighedskrav fra kunder, koncernen og medarbejdere
Udgivet:06. juni 2023, 12.30
Læsetid:5 minutter
Dann Bähring har været varehuschef for Føtex på Nørrevænget i lidt over et år. Lamperne, der hænger over ham, har - trods den store renovering - hængt der meget længere. De blev nemlig ikke skiftet ud, men derimod renoveret og opdateret til en mere strømbesparende version.
4 måneder siden
Det er sjovt at betragte Dann Bähring gå rundt i butikken.
Han er chef for en enorm forretning med langt over 200 ansatte og en omsætning på mange, mange millioner kroner på alt fra tun på dåse til blegselleri og klipklappere.
Alligevel går han sirligt rundt og retter på spegepølserne og olierne. Gamle købmandsdyder som ordentlighed fornægter sig ikke, selvom han for et års tid siden blev varehuschef for Føtex på Nørrevænget. Tingene skal være i orden.
Og selvom det ikke lige er den form for ordentlighed, vi skal snakke om i dag, handler dagens emne alligevel om at tage ansvar. Ikke ansvar for olivenolien eller melonernes fremtoning, men ansvar for mennesker og for den klode, forretningen har slået sig ned på. Det skal handle om bæredygtighed.
Et udtryk, der i store forretninger som denne selvfølgelig primært får fokus grundet økonomi, men som også tages alvorligt af andre årsager.
- Når man er så stor en virksomhed, så skal man tage et ansvar. Når man har så mange mennesker igennem, som vi har, så kan vi virkelig gøre en stor forskel med ansvarlighed, siger Dann Bähring.

Nyt lys og nye kølere
Byggestøvet har næsten lige lagt sig hos Dann Bährings forretning. Fra 2. januar til 22. april byggede de om.
Nogle af foranstaltningerne af rent praktiske grunde - andre af økonomiske og bæredygtige hensyn, som er blevet i stadighed mere og mere vigtige gennem energikrise og gennem det øgede fokus på grøn virksomhedsdrift. Under sidste års energikrise steg butikkens energiudgifter til el og gas med to millioner kroner. Et klart incitament for at gøre noget for både egen pengepung og for miljøet.
Det første initiativ, man lægger mærke til, at køl- og frys-afdelingen. Dann Bähring fortæller, at samtlige af de i alt cirka 200 meter kølere og frysere er blevet udskiftet og har fået låg på.
Det sparer selvsagt på strømmen, og hvis kunderne ellers husker at lukke til, spildes der ikke så mange ressourcer som før. En klar fordel med umiddelbart kun én ting på bagsiden af medaljen.
- Der skal lige pudses lidt mere, siger Dann Bähring, som fra kunderne kun har fået positive tilkendegivelser.
- De kan se, vi tager et ansvar ved at spare på energien, siger han og tilføjer, at kunderne også generelt godt kan lide, at de nedkølede varer er i et lukket miljø ligesom hjemme i deres eget køleskab.
Et andet tiltag direkte målrettet besparelser på strøm, penge og miljøbelastning, er lamperne.
Forretningen har ikke alene valgt at udskifte til mere energibesparende substitutter, men faktisk valgt at genanvende størstedelen af de lamper, der allerede hang i forvejen. En løsning, Salling Group laver i samarbejde med et eksternt firma.
- I gamle dage smed man det nok væk, men nu har vi et samarbejde med et firma, der piller det ned, tager indmaden ud, samler, opdaterer og sender det tilbage til os, siger Dann Bähring og fortæller, at der i Føtex-regi på landsplan er blevet udskiftet 23.668 lamper, hvilket svarer til en årlig el-besparelse på 2.816.500 kWh og en CO2-besparelse på 1066 tons. Tilsammen er der genanvendt 60 tons lamper i Bilka og Føtex.

Et krav fra mange kanter
Renoveringen er stadig forholdvis ny, men Dann Bähring vurderer den allerede som værende en succes. I april brugte forretningen cirka 17.000 kilowatt-timer mindre end i den tilsvarende måned sidste år. Det svarer til knap fire husstandes forbrug. Og det er primært på grund af det nye lys og den nye køle- og fryse-afdeling.
- Vores forbrug er drastisk faldende, konkluderer varehuschefen.
Og det er gode nyheder for en varehuschef. For det første betyder det en fordel for økonomien, og for det andet hjælper det til med, at Føtex på Nørrevænget kan opfylde en masse af de bæredygtighedskrav, der stilles i højere og højere grad fra forskellige kanter. Krav både internt fra Salling Group, der ikke alene måler virksomhederne på deres omsætning, men som også laver konkurrencer og lignende om, hvem der kan spare mest på energien. Krav fra kunderne, som måske ikke i det daglige spotter præcis, hvilke lysdioder, der anvendes, men som har en stiltiende forventning om, at der selvfølgelig er fokus på det grønne og bæredygtige.
Og også krav fra fremtidige medarbejdere. En vigtig del af Dann Bährings job består i at kunne tiltrække store mængder arbejdskraft, og her er ansvarligheden et vigtigt parameter, fortæller han.
- Vi har en ny generation af unge mennesker, der tænker anderledes. Hvorfor skal de vælge os fremfor andre? Det er jo ikke kun fordi, vi er gode til at tjene penge, men også fordi vi er ansvarlige i forhold til miljø og trivsel. Det betyder meget mere i dag, at vi viser ansvarlighed, siger han.