Midtjyske Meninger: Genopliv Bytinget

12. december 2019, 10.56

2019 har været et stort debat-år om byudviklingen i Silkeborg. Personligt deltager jeg primært via disse klummer samt på min facebookside »VisionSilkeborg«. Det er også i år, at nogen har skærpet tonen, og der dukkede mange flere »sure, gamle mænd m/k« op i debatten. Specielt på Facebook ryger der ukvemsord af sted, og desværre ofte udformet som personangreb og uden substans. Det er både mod lokale habile og inhabile politikere, arkitekter og bygmestre - og lidt pudsigt er det ofte også fra dem, der samtidig er de varmeste fortalere for at hylde statuen af Drewsen, og dens placering foran det gamle rådhus.

For hvis der var én, der satte gang i byggeriet i Silkeborg - uden lokalplaner, borgermøder, høringsfaser m.v. - så var det da nok Drewsen. Jeg plæderer dog ikke for, at vi skal opstille en statue af René Birch eller Asger Enggaard, men jeg synes, vi nogle gange glemmer de, der tager initiativ og satser penge på at udvikle byen så der er grundlag for kultur og handelsgader til glæde for os alle. Selvfølgelig ikke af idealistiske grunde, men dog uden garanti for afkast.

Silkeborg Kommune har forsøgt at inddrage borgerne i den rivende udvikling. Det er altid, når det går langsomt eller stærkt, at synspunkterne bliver mest modsætningsfyldte, og der er opstået en bevægelse i Silkeborg af folk, der føler, at de ikke kan følge med den hurtige udvikling.

Nogle er - måske berettiget - bekymret for naturen og byens DNA, men personligt føler jeg, der er fin balance i udviklingen. Dog kunne det være spændende at kende den generelle holdning, og det sker desværre ikke på borgermøder med de samme 40-50 borgere på 50+.

For godt 35 år siden var Silkeborg kendt for »Bytinget«, som blev sendt i DR TV. Her var 100 personer nøje udvalgte, så de repræsenterede både erhverv, køn, alder, indkomst m.v. på samme måde som sammensætningen af befolkningen. Dermed var der en vis validitet i en afstemning, og argumenter undervejs i udsendelsen kunne så flytte resultatet.

Jyske Bank har holdt en light-version af »Bytinget« et par gange, men her har det været som på borgermøder, at publikum ikke nødvendigvis har repræsenteret alle indbyggere ligeligt, og det derfor mere har haft karakter af et populistisk stunt.

I dag ville man kunne oprette et online-panel med måske 1.000 indbyggere, der ved hjælp af Danmarks Statistik og Silkeborg Kommune kunne sammensættes, så det var et spejl af byens borgere. Naturligvis frivilligt, men langt mere interessant end de dræbende, kedelige borgermøder, hvor de samme to-tre sure mænd står og råber om »dispensation« og »højhuse« som en gammel vinylplade i hak.

Måske det var en idé for byens førende presseorgan Midtjyllands Avis at samle et »Bytinget«-panel, som kan supportere politikerne med nogle uforpligtende, men dog interessante og lidt mere valide pejlepunkter om forskellige problemstillinger. Og selvfølgelig som dengang med en periode med argumenter for og imod inden den endelige afstemning.