Slut med venteliste til livet: Par opfordrer til at donere organer

For ti år siden gav Pia Søgaard sin ene nyre til sin elskede, Thomas Søgaard, og derefter »sit hjerte« i kirken. Nu fejrer de, at de stadig er tæt forbundne ved at opfordre flere til at melde sig som donorer

9. juni 2019, 19.14

Det er 10 år siden, at Pia Søgaard gav sin raske nyre til sin nyresyge mand Thomas Søgaard. Samme år gav de også hinanden deres hjerter i kirken. Thomas Søgaard arbejder 16 timer om ugen i et fleksjob på Produktionsskolen, mens Pia Søgaard er førtidspensionist efter en skade fra operationen. Alligevel vil hun gerne gøre det samme igen. Foto: Martin Ballund

Donorer »Undskyld, må jeg låne din nyre?«

Det er provokerende spurgt, men alligevel ønsker 46-årige Thomas Søgaard fra Silkeborg, at endnu flere tør stille det direkte spørgsmål, da det kan få nogle til at tage stilling og melde sig som organdonorer. Noget, der kan hjælpe de godt 475, der lige nu står på ventelisten til livet.

Men dette er ikke kun et organ-opråb. Et stort ønske fra en mand, der har prøvet selv at være i venteposition til livet, da begge hans nyrer næsten holdt helt op med at virke som en livstruende bivirkning ved den sukkersyge, han har haft, siden han var et lille barn. Det er også historien om et inspirerende ægtepar, der hver dag kæmper for hinanden, for hverdagen og som vælger at se lyst på det hele, selvom livet byder dem lidt af hvert. For man kan ikke altid vælge, hvad man bliver udsat for, men man kan vælge, hvordan man håndterer det, forklarer de. Med de kloge ord kan fortællingen begynde.

- Vi er bare ikke typerne, der kryber sammen i sofahjørnet og er kede af det i længere tid. Det giver os ikke noget godt. Vi prøver at være positive og tænke på, hvad vi kan bidrage med. Og har jeg noget andre kan få glæde af, så giver jeg det gerne væk, siger 42-årige Pia Søgaard.

Helt bogstaveligt gav Pia Søgaard sin ene, raske nyre væk til Thomas Søgaard for ti år siden. For den kunne han få mere end bare lidt glæde af. Han var nemlig så nyresyg, at det kun var et spørgsmål om tid, før han ville ende i dialyse mindst tre dage om ugen. Men selvom det nok for mange ville være en stor beslutning at donere et af sine organer væk - især mens man stadig er i live og selv kan få hårdt brug for sin nyre senere, så var Pia Søgaard ikke i tvivl. Parret havde været kærester i et par år dengang, og hvis det kunne lade sig gøre, så var Pia Søgaard parat til at give sin elskede en af sine nyrer.

Mere forbundende end de fleste...