Leder: Valget skal være en fest i en mørk tid

Udgivet:06. oktober 2022, 07.44

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Helmer Jakobsen
Redaktionschef| helmer@midtjyllandsavis.dk

I en tid hvor demokratiet er truet mange steder, så var det en festdag i går. Det mest ventede valg i årtier blev udskrevet af statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag kl. 13.00. Det bliver også en festdag, når vi går til lokale forsamlingshuse og haller for at stemme 1. november.

Nogle har kritiseret, at vi holder valg midt i en krisetid. Men lad os i stedet glæde os over, at vi har mulighed for at afholde valg. Og valget var jo alligevel kommet inden for det kommende halve år, hvor der desværre ikke er garanti for, at situationen er væsentligt forbedret.

Da Mette Frederiksen udskrev valget - iklædt rød jakke og mørkeblå bukser - understregende hun, at hun gik efter en bred regering. I øvrigt ikke ulig den daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde i 2019, hvor partiet høstede en pæn gevinst. Han endte så med at blive tvunget til at forlade formandsposten og melde sig ud af Venstre ...

Det forekommer helt urealistisk, at det ender med en regering med deltagelse af Socialdemokratiet og enten Venstre eller Konservative. Men det står fast, at uanset navnet på statsministeren, så bliver der igen tale om, at langt, langt størsteparten af lovene bliver vedtaget med et bredt flertal. Og det bliver med masser af kompromisser, som et ægte demokrati består af.

Her på Midtjyllands Avis har vi også glædet os til valget. Vi vælger - som altid - at sætte fokus på de lokale kandidater. Når Frederiksen, Ellemann og Pape slås, så henviser vi til vores glimrende indlandssider. Så i den kommende tid kan du blandt andre møde Thomas Jensen (S), Gitte Willumsen (K) og Ulrich Fredberg (V) i avisen. Kandidater, som alle vil tale Silkeborgs sag i Folketinget. De tre, og en række af de øvrige lokale kandidater, inviterer vi til minivælgermøder. Her får politikerne mulighed for at snakke med tre udvalgte vælgere, der sætter ord på, hvad de synes er vigtigt i valgkampen.

Debatsiderne er naturligvis også åbne for alle lokale kandidater og vælgere. For at få plads til så mange indlæg som muligt, har vi valgt at sætte omfanget en smule ned. Maksgrænsen på valgindlæg, som vi har modtaget efter kl. 13.00 onsdag, er således 1800 tegn mod normalt 2500 tegn.

Rigtig god valgkamp til alle - og husk at takke de kandidater du møder. De fortjener alle en stor tak for at stille op.

Indlæser debat