Hvor er midten i dansk politik?

Udgivet:08. august 2022, 11.32

Læsetid:1 minut

Af Marcus Sommerbirk. Kristendemokraterne i Silkeborg resenbro

POLITIK Hos Kristendemokraterne byder vi naturligvis Moderaterne velkommen i midten af dansk politik. Men hvor er midten?

Er det den værdipolitiske midte, den socialpolitiske midte, den fordelingspolitiske midte? Eller måske midten mellem land og by, mellem provins og hovedstad? Politik har mange dimensioner og mange subjektive vurderinger.

Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen skabte regionerne i 2007 som indenrigs- og sundhedsminister i den daværende VK-regering. Nu vil han nedlægge dem igen. Dette er en stor centraliserings- og spareøvelse, udført i to runder. Al styring skal åbenbart ligge i København.

Vi frygter, at hvis Lars Løkke atter får bestemmelse over indenrigs- og sundhedsområdet, skal der rationeres endnu mere.

Resultatet kunne nemt blive, at vi om 10 år har endnu færre sygehuse, måske blot to mega-super-sygehuse, et på Sjælland og et i Jylland. Det hele styret fra København eller Bruxelles.

Kristendemokraterne vil den anden vej. Vi vil frisætte kommuner og regioner. Vi vil have ansvarligheden og engagementet tilbage til der, hvor der er nærhed til borgerne.

Dette giver demokratisk og økonomisk mening. Især i et land der er vant til at engagere sig i det nære. Og med stolte demokratiske traditioner.

Hvis det alene er regnestokken, der anvendes, giver den slags rationeringer som Moderaterne forslår god mening.

I økonomisk teori kaldes det »economies of scale«.

På dansk kalder vi det stordriftsfordele.

Men det er mennesker, det er liv og det er demokratisk nærhed det handler om.

Derfor er der meget mere, der skal indregnes i ligningen. Og det ved de fleste økonomer også godt.

Vi håber, at Moderaterne vil være med til at bygge Danmarks fremtid med indregning af meget mere end bare regnestokkens midte.

Indlæser debat