Midtjyske Meninger: To all of us

Udgivet:07. december 2022, 08.53

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

AF Ole Toft. Gl. Balle Silkeborg

2 måneder siden

Lige så sikkert som julesang og klokkeklang findes ingen jul uden gran, lys og Disneys Juleshow. Her med en let omskrevet præsentation. Snart er det slut med børnenes Disney Sjov i tv, men fortvivl ikke. Selv Disney har hentet mange gode tegnere og animatorer i lille Danmark. Så tegnefilm skal vi nok få - også fremover. Om så de store traditionelle by- og folkefester også fortsætter fremover, er en helt anden sag.

Det kræver mere end utroligt gåpåmod og engagement at stille sig selv og sin egen arbejdskraft til rådighed for at skabe en oplevelse for et fællesskab, der rækker langt videre end målet om kun at skabe glæde og succes i egne rækker. Derfor gør det mig trist at høre, når sådanne arrangementer ender i økonomisk kaos og fiasko på trods af gode hensigter og uden tanke om økonomisk profit.

Naturligvis er frivilligt arbejde både godt og nødvendigt i hverdagen, men når det drejer sig om større events til gavn for flere interessenter, og når det drejer sig om oplevelser, der har turistmæssig værdi for hele kommunen, så mener jeg, at fællesskabet - her kommunen - bør yde alternativ støtte i form at ekspertise inden for strategi, planlægning og budget. Hellere det, end at medvirke som delvis kautionist.

Hvordan og hvorledes må kloge hoveder finde ud af, men det må aldrig mere ske, at frivillige, der knokler i døgndrift, kan risikere, at takken kunne blive at skulle blive gjort personlig økonomisk ansvarlig, og måske i yderste konsekvens måtte skulle gå fra hus og hjem. Hvis der ikke kan findes et brugbart alternativ, har jeg stor bekymring for fremtidens Regatta, Riverboat Festival, outdoorfestivaller og andre større også lokalt forankrede nationale og internationale sports- og kulturarrangementer.

Mens det således stadig ulmer i ildsjælenes indre, slukkes enhver gnist i sportsfolkets smøger, og snart ses kun røgtågen fra de forbudte romerlys på byens stadion, hvis det da står til politikernes ønske. Jeg synes, at hensigten er udmærket, men jeg tænker, at vi må have fat i det iranske moralpoliti, hvis opgaven skal løses. Det kan jo ikke være meningen, at de frivillige kontrollanter skal opsnuse smøger samtidig med, at de skal finde de formastelige pyromaner til de omtalte forbudte romerlys?

Men lad nu julefreden give os tid til refleksioner og nye gode ideer. Glædelig jul!

Indlæser debat