Glade frilandsgrise på Skovgaard

Skovgaard ved Them er blevet en succes med stort landbrug med frilandsgrise og Angus-kvæg på markerne samt en gårdbutik, hvor kunderne strømmer til

30. november 2021, 19.16

Skovgaards gårdbutik er en del af en populær »madrute« i det sydlige Silkeborg. Den omfatter også Them Mejerierne og det økologiske landbrug Gothenborg. - Mange kører forbi alle tre steder, når de er her. På den måde komplementere vi hinanden godt, siger ægteparret fra Skovgaard. Foto: Jakob Stigsen Andersen

De lyserøde smågrise tøffer rundt i mudderet og viser stor interesse for en fotograf og en journalist. Grisene kan det meste af året kigge over til hundredvis af brune og yderst sociale høns på marken ved siden af. Den store besætning af kødkvæg - hovedsageligt af Angus-racen - går også på græs en stor del af året, mens der i staldene står 550 malkekvæg og giver mælk til det lokale mejeri.

Midt på marken går Hans Skovgård Pedersen og Joan Fjord Tarbensen. Ægteparret driver landbruget Skovgaard med 425 hektar jord og en stor gårdbutik på Horsbjergvej ved Them, og kunderne har for alvor fået øjnene op for fortællingen om Skovgaard med de fritgående dyr og salg til private.

- Hemmeligheden bag kvaliteten af kødet handler om dyrevelfærd, gammeldags krogmodning af kødet, og at kødet kommer fra vores egne kødkvæg og frilandsgrise, lyder det fra ægteparret, da vi besøger dem på en kold efterårsdag.

Frilandsgrisene bor i små hytter ude på marken, og de kan klare al slags vejr.

De prioriterer højt, at et besøg på Skovgaard skal være en oplevelse for kunderne. Når gårdbutikken er åben, kan kunderne gå rundt og se dyrene på marken og i staldene.

- Vi vil give mange familier en god oplevelse. På den måde sælger vi ikke kun kvalitetskød, men også en oplevelse, siger Joan Fjord Tarbensen, mens Hans Skovgaard Petersen slår fast:

- Vi har et åbent landbrug, og det varmer, når en landmand kommer forbi og siger: »Jeres dyr har det godt nok godt«. Så må vi gøre noget rigtigt, siger landmanden.

Selve landbruget har fem medarbejdere, mens gårdbutikken i det daglige har otte ansatte. Det er blandt andet to slagtere og en pølsemager.

Købte fødehjem

Skovgaard er Hans Skovgård Pedersens fødehjem. Det overtog ægteparret for 30 år siden, og i 1997 kom der stalddørs-salg i en lille staldbygning, men for 14 år siden voksede salget og ambitionerne ud af rammerne. I dag har Skovgaard en stor moderne gårdbutik med egen slagterafdeling. Alt okse- og grisekød kommer fra egen frilandsbesætning, hvor der ikke anvendes tilsætningsstoffer eller vækstfremmere, og hvor ægteparret giver garanti for god dyrevelfærd.

For Hans Skovgård Pedersen har det i flere omgange været en overvejelse at omlægge til økologisk landbrug, men specielt når det gælder svin, ser han ikke de store fordele.

På Skovgaard er Joan Fjord Tarbensen ikke i tvivl om, at god dyrevelfærd giver langt bedre kvalitet af kød. Her står hun blandt tre cirka tons Angus-kød. Foto: Jakob Stigsen Andersen

- Hvis vi skal være økologiske, skal det være hele landbruget. Ellers er det ikke troværdigt. Havde vi haft jord nok, og havde staldene været til det, havde vi nok også været et økologisk landbrug i dag. Men frilandssvin har det faktisk bedre her end økologiske svin. De økologiske slagtesvin går inde og kommer kun ud på en betonterrasse. De kan ikke rode i jorden. Hos os går svinene ude på marken. Hele året. Det er for mig at se en stor forskel, men mange har ikke forstået, at det er sådan.

- Både Joan og jeg vægter dyrevelfærd meget højt, og det gør vi så bedst muligt her på Skovgaard, siger Hans Skovgård Petersen.

De mange frilandsgrise på Skovgaard sover i en grisehytte, og selv i 15 graders frost, kan der være 15-20 graders varme inde i hytten, fordi der er masser af strøelse, og fordi grisene ligger tæt.

Ægteparret er er her i gårdbutikken.

Gårdbutikken har travlt

I gårdbutikken er der travlt. Joan Fjord Tarbensen har to slagtere og en pølsemager ansat. De skal blandt andet håndtere omkring tre tons oksekød, der på en almindelig torsdag hænger og krogmodner i det store kølerum bag slagterbutikken.

- Vi har udviklet meget på vores kød. Vi har et pølsemageri og alt er fra vores egne dyr, siger Joan Fjord Tarbensen. Når det gælder slagtning forsøger ægteparret at være så bæredygtig som muligt.

- Det ville være fantastisk, hvis vi havde vores eget slagteri, men det ville kræve et helt nyt setup, som vi ikke helt er klar til, siger Hans Skovgård, mens Joan Fjord Tarbensen konstaterer om slagtningen:

- Slagteriet i Aidt er 30 minutters kørsel herfra, så der er kort transporttid. Vi henter alt vores kød hjem og opbevarer det i vores eget kølerum. Det skal hænge her, fordi vi her har den helt rigtige temperatur og luftfugtighed.

- Oksen kommer hjem i kvarte kroppe og grisene i halve kroppe. Alt vores kød skærer vores slagtere selv op og det er dermed godt gammeldags slagterhåndværk. Det er her, at vi for alvor skiller os ud, og vores slagtere nyder, at de selv står for det hele, siger Joan Fjord Tarbensen.

Der er kommet større fokus på kvalitet hos danskerne. Mange skifter den store bøf i det billige supermarked ud med et mindre stykke kød af bedre kvalitet - som fra den røde Angus-race, som Hans Skovgård Pedersen står sammen med.

Gårdbutikken har åbent onsdag til lørdag. Tirsdag er den store arbejdsdag, hvor alle er på arbejde, for det er her gøres klar til salget resten af ugen.

- Så snart vi åbner, står kunderne her. På en helt almindelig onsdag, har vi 100 betalende kunder, og typisk kommer der mellem 100-200 kunder om dagen. Det er mange på en dag, men det er så fantastisk, at vi er nået her til. Nogle gange stopper jeg også op og tænker »wauu«, siger Joan Fjord Tarbensen, mens hendes mand slår fast:

- En stor del af at være her, er også snakken med kunderne. De kan også komme ud og se dyrene.

- Vi er nået dertil, hvor vi gerne vil være. Vi skal ikke være større, så i stedet handler det om at give gas på bæredygtighed i landbruget og i forhold til dyrene og energiforbrug, siger Hans Skovgaard Pedersen.

Gården er en livsstil

Ægteparret er begge uddannet indenfor landbruget. De mødtes på landbrugsskolen, og de første år passede de Skovgaard sammen. Fra 1997 fik Joan Fjord Tarbensen fokus på gårdbutikken.

- Vi havde 40 køer og 40 hektar jord, da vi startede. I dag har vi 550 køer og driver 425 hektar jord (4,25 millioner kvadratmeter jord.). Vi producerer 250 kødkvæg om året, køber 150 kalve og har cirka 600 frilandsgrise, lyder det fra landmands-ægteparret, der er leverandør af mælk til Them Mejerierne.

Ægteparret lægger ikke skjul på, at Skovgaard er en livsstil, og fridagene står ikke i kø. Men specielt om vinteren bliver der tid til at rejse, og sammen med parrets tre børn har de blandt andet besteget Killamanjaro.

- Vi kan godt tage herfra en weekend, men i forhold til landbruget har jeg svært ved at være væk i længere tid om sommeren, hvor der skal afvikles ferie, siger Hans Skovgaard Petersen, mens Joan Fjord Tarbensen slår fast:

- En januar-februar ferie er bedst for os. Det er skønt at komme væk, men vi elsker at komme hjem igen, siger hun.

Indlæser debat