Midtjyske Meninger: Vi dømmer så hurtigt

Udgivet:11. maj 2022, 10.38

Læsetid:2 minutter

Af Jytte Kjær Kjemtrup Rødkærsbro

Ny forskning viser, at dataanalytikere, revisorer og bankansatte er de mest kedelige. Det er utroligt, hvad der laves analyser over. Mange gange kan man tænke, hvad skal det til for, men så er der jo da nogle, der lever af det. De skubber samtidig netop til fordommene, både i den ene og anden retning. Jeg tænker også altid på, hvordan mon disse analyser dog er foretaget. Hvem har man spurgt, hvor mange har man spurgt og ikke mindst, hvordan har man spurgt? For netop måden, der spørges på, har stor indvirkning på svarene.

Fordomme er noget mærkeligt noget. Fordomme har ført meget bøvl med sig. Folk bliver pludselig sat i bås f.eks. efter hvilket job de har. Der findes faktisk rigtig mange eksempler på, at folk skifter job til noget ganske andet end det de beskæftigede sig med før. Og så holder teorien jo ikke længere, men bekræfter kun, at man ikke kan sige om folk er kedelige eller ej, blot fordi man ser på deres erhverv.

Gennem mine mange år, har jeg faktisk mødt rigtig mange personer af ovennævnte kategorier. Og jeg skal da lige berette, at der er alt fra dødkedelig til mere end sprudlende. Men alle kunne bidrage med noget, som man fandt ud af, blot ved at lære dem at kende, det har været ret spændende. Men fordi personer ikke altid danser på bordene, behøver de jo ikke være kedelige i hvert fald ikke i min optik.

Men man kunne prøve at finde ud af, hvorfor folk vælger netop det fag, som de gør. Jeg er sikker på, at der vil komme næsten ligeså mange forskellige svar, som der er spørgsmål. Nogle ser op til en onkel, der er ingeniør og vælger netop det fag. Nogle har forældre der er ved sundhedsvæsenet, og har derfor fattet lyst til det fag. En far har været tromlefører og det var den lille drengs ønske at blive som far. Og mange vælger, fordi det på et givent tidspunkt, var den mulighed, der var.

Vi er så hurtige til at putte folk i kasser. Kasser har forskellige størrelser og det har mennesker bestemt også. Det vigtige er, at vi kommer i den rigtige kasse og bliver tilfredse med det. Men at vi skal gå rundt og se på hinanden i forhold til, hvilket job vi har eller har haft, vil give et helt forkert billede - er min erfaring.

Indlæser debat