Midtjyske Meninger: Ommer - igen

Udgivet:15. september 2023, 10.37

Læsetid:2 minutter

Af Marianne Nørgaard Kjellerup

De nye ejendomsvurderinger. Jeg kan godt forstå, at der er nogen, som kan have svært ved at sove om natten. Når man for eksempel får en ny vurdering, hvor ens grundværdi er højere den samlede vurdering. Eller ens grundværdi er steget fra 550.000 til 9,5 millioner kroner.

Det er Vurderingsstyrelsen – staten - som sender dem til os. Er der noget at sige til, at der ikke er mange, som er autoritærtro mere. Det er nemt at sige for nogen, at man skal tage den med ro. Det er kun en foreløbig vurdering.

Dog siger jeg ikke, at det er nemt at vurdere boliger og grunde. Nu har man sat en maskine til at regne landets ejendomsvurderinger ud. Det kræver så, at maskinen er »fodret« med de rette oplysninger. Der er store forskelle i landet, hvor en ejendom ligger. Hvor stor grunden skal være. Det er faktisk også forskelligt i den samme by og område.

Nogen steder har kommunen lavet planer for områder, hvor grundene skal være minimum 2.000 kvadratmeter, og andre steder skal de minimum være 700 kvadratmeter. Det er rigtig mange oplysninger, maskinen skal fodres med. Så man kan ikke bare nemt sætte en maskine til at »regne den ud«.

Dem, som nu sidder med håret i postkassen, kan ikke bare tage den med ro og vente på, at tingene måske ændrer sig, fordi de ikke kan klage før, end staten siger de kan, medmindre de opfylder nogle specifikke kriterier. Det er frustrerende for dem.

Derudover ved vi jo alle, hvordan det er at klage over staten. Selvom vi er demokratisk land. Det kan trække i så mange langdrag, at man til sidst har mistet modet, gnisten eller måske endda livet. Ja, vores sag bliver behandlet. Uvisheden er den værste.

Jeg synes heller ikke, vi skal male fanden på væggen. Det er jo en foreløbig vurdering, som vi beskattes af. Men stadig er der uvisheden om, hvad der så sker. Hvad nu hvis? Det er nemt nok at sige, at man skal slå koldt vand i blodet. Det er bare ikke nemt, når det er ens egen ejendomsvurdering.

Jeg kan sagtens forstå folk, som føler, de har fået en tur rundt i manegen eller sidder fast i rutschebanen. Jeg må bare sige, at hvis staten var en virksomhed - og måske specielt Skat - så solgte de ingen billetter, og firmaet var gået konkurs for længe siden.

Må din weekend holde dig i nuet.

Indlæser debat