90 års fødselsdag i Silkeborg: En kvinde med fokus på livets positive sider

Inger Marie Larsen voksede op på Vrads-egnen, og efter at have arbejdet som sygehjælper i Ikast, flyttede hun til Smedebakken i Silkeborg, hvor hun har et godt socialt liv

Udgivet:18. juni 2022, 08.39

Læsetid:3 minutter

Inger Marie Larsen har inviteret 37 venner og familiemedlemmer til fødselsdagsfest på Restaurant Caroline i Virklund. - For der er jo ikke lommer i det sidste sæt tøj, og når de fleste skal køre hjem, er det jo begrænset, hvor galt det kan gå en søndag eftermiddag, som fødselaren siger.

8 måneder siden

FØDSELSDAG: Tidligere sygehjælper ved Ikast Kommune, Inger Marie Larsen, Smedebakken 4 i Silkeborg fejrer søndag den 19. juni 90 års fødselsdag.

Inger Larsen er født og opvokset i skovløberhuset Lykkens Prøve mellem Tømmerby og Vrads, og det var rammen om hendes opvækst frem til, hun forlod skolen i Asklev efter 7. klasse.

Her tjente hun forskellige steder samtidig med, at hun passede sin kræftsyge mor. Moderen oplevede lige nøjagtigt at se sin datter i brudekjole, da hun som kun 18-årig blev viet til sit livs Leo Larsen fra Sindal. Ham havde hun mødt, da de begge arbejdede på Ulfborg Kjærgaard i Vestjylland. Og da det unge par både gerne ville flytte sammen og have, at Inger Larsens mor skulle opleve sin eneste datters bryllup blev begivenheden fremrykket og stod i Vrads Kirke. Der var ikke »ugler i mosen«, som man ellers ofte så på dette tidspunkt.

Siden fik parret arbejde på Møltrup Optagelseshjem, og senere arbejdede den gartneruddannede Leo på både Sjælland, i Jelling og på Trapholt i Kolding, hvor også Inger Larsen var beskæftiget i den herskabelige tandlægevilla, som i dag danner rammen om det berømte museum.

Byggede hus i Ikast

I 1968 flyttede familien, der nu også bestod af tre døtre og en søn, til Ikast, hvor man dels byggede hus, og dels uddannede sig. Leo Larsen som pædagog og senere souschef på bostedet Erhvervsskolen i Ikast, og Inger Larsen som sygehjælper. Hun nåede at være ansat næsten 20 år på De gamles Hjem, inden hun gik på pension som 60-årig i 1992 - to år efter de havde fejret guldbryllup.

Det pensionerede ægtepar flyttede til Skanderborg, hvor sønnen var bosat. Leo Larsen blev ramt af sygdom, og derfor skulle der en lejlighed til. Den fandt man på Smedebakken i Silkeborg i den nyopførte del af Papirfabrikken op mod sygehuset, som siden 2004 har dannet rammen om Inger Larsens aktive otium. Hun mistede sin mand i starten af 2006, men har slået rødder og sluttet ring på sin gamle hjemegn, og glædes dagligt over det gode sociale sammenhold, der er i beboerforeningen - også selvom der løbende foregår generationsskifte. Trods den halvhøje alder klarer Inger Larsen selv rengøring og husholdning - det er hende magtpåliggende, og det er det, der holder hende frisk og rørig.

Kortspil i Roengårdcentret

To gange om ugen tager hun den på gåben til Rosengårdcentret, hvor den står på kortspil med jævnaldrende - med moderate indsatser, som hun siger. Der er grænser for, hvor meget man kan tabe, selvom man spiller forkert ud en enkelt gang.

Og så har hun stor glæde af sin familie med børn, svigerbørn, fire børnebørn og nu otte oldebørn, som hun flittigt besøger i Skanderborg, Ikast, Hellerup, Esbjerg og på Fanø, som i mange år var rammen om familien Larsens familiesommerhus - nærmere betegnet i Sønderho.

Inger Larsen har læst Midtjyllands Avis næsten hele sit liv - siden før hun blev konfirmeret - også når hun har boet uden for kernen af udgivelsesområdet i Ikast og Skanderborg.

Hun havde sit livs to eneste »læserbreve« i den daværende Silkeborg Avis som 10-årig under 2. verdenskrig, da hun vovede at skrive ind til børnelæserbrevsredaktøren Fætter Svend. Og han kvitterede med en nål med Himmelbjerget, når han syntes, indlæggene var gode. Udklippene har fødselsaren endnu her 80 år efter, men begge nåle er bortkommet under de mange flytninger gennem et langt liv.

Inger Larsen har altid haft fokus på livets positive sider, og hun har indbudt 37 venner og familiemedlemmer til en glad eftermiddag på selve dagen på Caroline Amalie i Virklund - midt imellem hendes fødehjem og nuværende adresse. MTL