Midtjyske Meninger: Hvor var Dannebrog?

Udgivet:21. januar 2022, 10.43

Læsetid:3 minutter

Af Christoffer Trane Løvstad Virklund

Forleden fejrede dronningen jubilæum. 50 år som dronning og regent.

Det blev markeret med taler i Folketinget, en togtur til Roskilde, kransenedlæggelse og en middag med familien. Den egentlige fejring med karet og hilsen fra balkonen må vente til »den farlige gæst« har forladt os. Ærgerligt, men sådan må det være i disse tider. Det var en flot dag alligevel. Tv-stationerne var med hele dagen og havde varmet godt op med alverdens programmer og interviews med majestæten.

I min familie har vi altid været kongetro og bakket trofast op om vort kongehus. Ved de store begivenheder har vi fået god mad og måske et lille glas. Min lillebror har tjent dronningen som garder og dronning Ingrids begravelse har vi fortsat på VHS bånd, hvis nogle skulle have misset den eller ønsker et gensyn. Derfor fulgte jeg naturligvis også jubilæet så godt jeg kunne. På vej til børnehave hørte vi Dronning Magrethe II’s Parademarch og jeg glædede mig til at hejse Dannebrog så snart solen viste sig på himlen. Jeg antog, at jeg langt fra ville blive den eneste i Virklund, der hejste flaget på denne flotte dag. Men jeg tog fejl. Den ene nøgne flagstang efter den anden viste sig i landskabet.

Nuvel. Ret skal være ret. Det står enhver frit for, om man vil hejse sit flag. Statslige bygninger hejser heldigvis stadig Dannebrog og ofte er jeg blevet klogere, når jeg som dreng har spurgt min far: »hvorfor flager politiet i dag?« I Virklund har vi hverken politistation, banegård eller kaserne - endnu. Kirke og skole har vi dog trods alt. Dronningen er som bekendt kirkens overhoved og jeg var derfor overbevist om, at jeg her kunne finde Dannebrog knejsende i vinden. Men ak. Kirkens flagstang var bar! Skolen kunne heller ikke finde flaget på denne dag. Kun Dagli’ Brugsens flag vajede over Virklund. Det synes jeg er ærgerligt. Nemmere historieundervisning får I altså ikke serveret.

Det kan godt være, det er mig, der er gammeldags og Virklund blot er ved at udvikle sig til den radikale højborg, som kommunalvalget gav udtryk for. Husk på, at de radikale officielt er imod et kongehus i Danmark. Men jeg synes, det er en skam. Dannebrog bør bruges, når der er en god anledning til det. Ikke, når Kvickly har fødselsdag i to måneder i træk eller for den sags skyld i politiske partiers logoer. Det bryder jeg mig ikke om. Dannebrog er for alle. Akkurat som dronningen og fodboldlandsholdet.

»Vid det er en ære, Dannebrog at bære«. Sådan har mange netop istemt omkring juletræet og sådan citerede prins Henrik Fabers dejlige julesang i sin bryllupstale til Margrethe. Jeg håber, at såvel kirke som skole, lærer sig denne sang og husker, at æren er det fagreste træ i skoven. Eller gør som Ingeborg Skjern i Matador: » ... sig til Arnold, at vi også flager«.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdn