
FNs 11. verdensmål viser en vej frem for bjerg og højland
Udgivet:06. juni 2019, 12.38
Læsetid:2 minutter
4 år siden
HIMMELBJERGET Henover sommeren får Skanderborg som én af 48 danske byer seks gange besøg af »Danmark for målene«, som har til formål at fremme kendskabet til FN's verdensmål lokalt. De seks besøg sætter fokus på genbrug, sundhed, emballage, fødevarer, natur, og energi. De 17 verdensmål går dog langt ud over de »klassiske« natur-, klima- og miljøtemaer. Under mål 11 finder man for eksempel punkt 11.4: »Styrke indsatsen for at beskytte og bevare verdens kultur- og naturarv«.
Dette mål må vel betragtes som særligt relevant for en så kultur- og naturarvsrig kommune som Skanderborg? Og endnu mere aktuelt bliver det vel med den igangværende »Himmelbjergsproces« og den efterhånden noget kontroversielle sammenlægning af Visit-organisationer; hvor Skanderborg og Silkeborg først flirtede heftigt, hvorefter Silkeborg stak af med Aarhus og Skanderborg stod lidt forhutlet tilbage.
I Skanderborg lader man dog til primært at se sine kulturelle og naturmæssige herligheder som muligheder for turismeindtjening. Det har blandt andet medført planer for Himmelbjerget, der ser stedet som et trækplaster for turister og ikke som netop det centrale kulturelle og naturmæssige ikon, det meget tydeligt har vist sig at være i Himmelbjergsdebatten over det seneste år.
Men med FNs 11. verdensmål får man faktisk smidt en appelsin ned i turbanen, der potentielt er meget lukrativ, som man kan profilere sig på udadtil, som kan imødekomme den folkelige veneration for Søhøjlandets kultur og natur og som kan udgøre et alternativ til den uambitiøse turismetænkning. Den gyldne appelsin ligger lige foran os, lige til at snuppe.
Foreningen Folkets Bjerg fra start betonet, at Himmelbjerget først og fremmeste handler om kultur, natur og historie, og at man ud fra den grundramme kan tænke i turisme. Det samme bør gælde for hele Søhøjlandet. Og dette kan måske endda i sidste ende vise sig at være langt den mest lukrative tilgang i en tidsalder, hvor der synes at være stor søgen mod det autentiske, oprindelige og særlige.