Midtjyske Meninger: Børnesygdomme og farsfasen

14. oktober 2021, 12.11

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Egentlig har jeg altid været glad for efteråret. Årstidens skifte. Skovens smukke farver. Den friske, klare luft. Som Benny Andersen siger det: »Jeg glæder mig til efteråret kommer. Det har altid gjort mig stærk og glad. Jeg syns´ jeg går i stå når det er sommer. Efterårets farver har glød og temperament - Jeg føler mig som genfødt hver eneste gang! Åh ja - åh ja, åh ja, åh ja.«

To børn senere …

I det sekund kalenderen sagde efterår 2021, og temperaturen begyndte at styrtdykke for at begynde en heftig flirt med frysepunktet - i dét sekund begyndte Carl og Augusts næser at løbe. »Nårh ja, det går jo hurtigt over«, tænkte jeg. Drengenes immunforsvar skal jo lige i gang. Ak nej. Den klare væske blev tykkere og frontpersonalet i vuggestuen råbte feber. Farmand måtte hjemad.

Efteråret er langt i Danmark. Hele tre måneder. Efterfulgt af en endnu koldere vinter, der bare venter på at slå små mennesker ud af kurs. Vi undgik coronavirus. Til gengæld har vi nu den tvivlsomme fornøjelse af alverdens andre virusser. De små poder når ganske enkelt ikke at blive friske førend en ny variant rammer dem. Feber, RS-virus, feber igen, Roskildesyge, influenza, dårlig mave og jeg ved ikke hvad. Det bliver ved.

Nu gik det ellers lige så godt. Vi har nydt tilværelsen i et mere eller mindre sterilt samfund siden landet lukkede ned sidste forår. Vi har været stolte - de drenge har en jernhelbred. De er aldrig syge! Disse tider er borte med efterårsblæsten. Pludselig er det blevet en vane, at sende besked til chefen om syge børn og indlede hver uge med en redegørelse for hjemmefrontens smittetal.

Heldigvis er der lutter forståelse. Chefen har selv børn på nogenlunde samme alder. Vuggestue- og børnehavealderen. Også kendt som »farsfasen«. Den fase af tilværelsen, hvor aftensmåltidet oftest består af en eller anden variant af hakket kød. Venligt for små barnemunde. Spaghetti bolognese. En klassiker. Lasagne. Altid god. Findes i versioner med okse-, fisk eller kylling. Farsbrød - m. okse, gris eller kylling. Frikadeller - går med al slags fars. Boller i karry har jeg et anstrengt forhold til, men det går an til en afveksling. Akkurat som lærer Andersen bryder jeg mig ikke synderligt om kogt fars.

Alt med måde. Det gælder børnesygdomme såvel som retter med fars. I tilbageblikket har begge dele vel sin charme. »Hvorfor se tilbage, når man hel’re vil se frem? Jeg og Rosalina tager Karlsvognen hjem«, som Benny Andersen videre skriver.

Så vi ser fremad. Mod friske børn og seje bøffer. Coronatiden har lært os meget nyt. At spritte af og vaske hænder konstant. At holde afstand og mødes på nye måder. Bruge internettet til mangt og meget. Vi kan både melde børn syge og se morgendagens menu hjemme fra sofaen. I morgen byder kantinen på græskinspireret farsbrød. Det bliver en hjemmearbejdsdag.

»Åh ja - åh ja, åh ja, åh ja«.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat...