Midtjyske Meninger: Vi skal tale ordentligt og opføre os ordentligt

8. december 2021, 12.42

Foto: Martin Ballund

Åh nej, tænkte jeg forleden, da jeg åbnede Midtjyllands Avis og kunne læse endnu en historie om svigt i ældreplejen. Jeg er træt af den slags historier og det gør mig en lille smule opgivende, at mine medmennesker kan finde på at behandle svage borgere så umenneskeligt. Historien er dog, desværre, ikke den eneste af sin slags i denne tid, hvor menneskets ucharmerende sider tilsyneladende er sluppet fri og har frit spil. Og desværre må jeg også konstatere, at årsagen ikke er noget udefrakommende. Årsagen er udpræget egoisme hos alt for mange danskere! Mennesker, der åbenbart har fået bildt sig selv ind, at »mine behov kommer før dine« og at »jeg er klogere end dig, selv om jeg intet ved om den situation, du har stået i«.

Og jeg undres. Hvem eller hvad er det, der har fået så mange danskere til at mene, at de har ret til at udøve deres ucharmerende egoisme på bekostning af andre?

Det er uden for min forståelse, at medarbejdere i ældreplejen (eller alle andre steder for den sags skyld), kan få sig selv til at tale nedladende til beboerne eller vælge at lade beboerne sidde i en fyldt ble, fordi man hellere vil se et program i fjernsynet

René Skau Bjørnsson

Det er uden for min forståelse, at medarbejdere i ældreplejen (eller alle andre steder for den sags skyld), kan få sig selv til at tale nedladende til beboerne eller vælge at lade beboerne sidde i en fyldt ble, fordi man hellere vil se et program i fjernsynet. Hvad er det, der sker i hovedet på en medarbejder, der prioriterer egne behov på bekostning af den ældres behov - særligt når medarbejderen jo faktisk er på arbejde, for at passe den ældre. Det har intet med ressourcer at gøre at tale ordentligt til andre mennesker. Og hvis der var tid til at se tv, var der vel også tid til at skifte en ble?

I den seneste tid har vi hørt grufulde beretninger om en sexistisk kultur på TV2. I den forbindelse skal vi stadig høre på kloge folk, der aldrig har arbejdet på TV 2 og slet ikke kender de personer, det hele handler om, berette om, hvordan kvinderne bare kunne have gjort det ene eller andet og at #metoo derfor er det rene pjat.

Jeg undres over, at rigtig mange danskere har mere travlt med at pege fingre ad kvinderne i stedet for at lytte til, hvad det er de siger. Hvordan ved alle »kloge-ågerne« på de sociale medier, hvad de kvinder kunne have gjort og hvad det egentlig var, mændene gjorde? Hvad er det, der får alle disse mange danskere til at tale så grimt og ligefrem true kvinder, bare fordi de fortæller om et problem?

Hverken #metoo, elendighederne i ældreplejen eller nogle af de mange andre krænkelses-historier, vi med jævne mellemrum kan læse om i avisen, handler om den enkelte krænkelse. Det handler om, at nogle mennesker udnytter deres magtposition til at skabe en kultur, som andre bliver nødt til at indordne sig under. Og når rigtig mange mennesker f.eks. udskammer ofrene på sociale medier, så er alle disse mennesker med til at fremme kulturen.

Jeg har hørt mange sige, at ofrene »bare må lære at sige fra« eller »lære at passe på sig selv«. Jeg er dybt uenig. Det er dig og mig og alle andre, der skal opføre os ordentligt, tale ordentligt, lytte og prøve at forstå.

Glædelig jul.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning.

Indlæser debat