Dykker fra Thorsø hædret for handlekraft, mod og professionalisme

Eftersøgning af savnede personer i Grønland i 2017 udløste Forsvarsministerens Medalje til tre dykkere fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland

2. december 2019, 12.30

Forsvarsminister Trine Bramsen overrækker her medaljen til Søren Bjerregaard Jensen fra Thorsø, der var blandt modtagerne af Forsvarsministerens Medalje. Ved overrækkelsen i ministeriet sagde ministeren: - Medaljemodtagerne er markante ambassadører for Forsvaret. De er klar, når det uforudsete sker og løser svære opgaver, der kræver faglighed og mod. De gør det uden en forventning om hæder og uden egen vinding. Det fortjener en stor anerkendelse - en anerkendelse, som Forsvarsministerens Medalje netop er et symbol på.

MEDALJE: I 2017 var tre dykkere fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland med på et hold, som skulle rydde op efter den tsumani, som ramte bygden Nuugaatsiaq på den grønlandske vestkyst.

En del af opgaven var at lede efter fire personer, som var meldt savnet. Eftersøgningen skete ved at dykke ind i de huse, som var blevet taget af vandmasserne og nu lå i fjorden.

Fredag blev de tre dykkere - sektionsleder Peter Hwan Lajgaard samt oversergenterne Thomas Buhl Smed og Søren Bjerregaard Jensen fra Thorsø - tildelt Forsvarsministerens Medalje ved en ceremoni i København.

Motivationen for medaljen var følgende:

»Alle tre udførte yderst risikable og svære dyk i deres søgen efter savnede personer. De bliver hædret for deres handlekraft, mod og professionalisme«.

Det var forsvarsminister Trine Bramsen (S), som stod for overrækkelsen til de tre beredskabsfolk, som havde deres familier med til København.

Er det telefonfis?

- Vi var blevet indstillet af vores afdeling for et års tid siden, og det var først for en uges tid siden, at vi fik at vide, at vi blev tildelt medaljen, fortæller sektionsleder Peter Hwan Lajgaard.

Det skete helt præcist med en opringning fra en medarbejder i Forsvarsministeriet.

- Man bliver ringet op, og så skal man sige, om man vil modtage medaljen. For mit eget vedkommende skulle jeg lige sluge den. Jeg troede faktisk, at det var telefonfis, men så blev der nævnt detaljer fra missionen, og så vidste jeg, at den var god nok. Det er en kæmpe cadeau til vores dykkertjeneste, som har været aktiv i fem år. Jeg er benovet og har siden opkaldet tænkt meget over det arbejde, vi udførte i Grønland. Det var vildt og ud over det sædvanlige, siger Peter Hwan Lajgaard.

Han forklarer, at dykkerne var nødt til at få bjærget og bugseret husene, de skulle lede i, ind mod land, hvor husene blev surret fast til klipperne.

- Ellers ville det være for farligt at dykke ind i dem, siger sektionslederen.

Det lykkedes ikke at finde de fire savnede, men folkene fra beredskabsstyrelsen fik blandt andet bjærget nogle olietanke og forhindrede dermed en forurening af vandet i Karrat Fjord.

Medaljen blev indstiftet i 2009 og bliver kun tildelt få personer om året.

I år var der i alt fem modtagere, hvoraf de tre altså var fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland.

De tre dykkere skulle ind i de huse, hvor fire personer, som var savnet efter tsunamien, kunne befinde sig. De blev aldrig fundet. Foto: Beredskabsstyrelsen