Vi skal ikke være bange for de mørke mænd?

2. december 2021, 12.11

Foto: Jens Anker Tvedebrink

STIGMATISERING Hvor er dine tanker, når du går alene hjem fra byen en sen aften? Forestil dig scenariet at der bag dig går en mørk person. Hjertet banker måske hurtigere, du ringer til nogen og dine øjne flakser efter et trygt menneske, som kan komme dig til undsætning, hvis der opstår en ubehagelig situation. Disse følelser er vi to piger, som selv kan nikke genkendende til, og vi er ikke alene om det. Derfor er det kommet bag på os, at oplevelsen af en lignende situation var en helt anden på vores studietur til Canada. Man bemærkede ikke på samme måde den enkelte mørke, og derfor var utrygheden ikke den samme.

Vi synes Canada burde være et multikulturelt forbillede, for er du ikke også træt af at være bange for de mørke mænd?

Cecilie Hummelmose Tokkesdal og Sarah Kanschat Bech

Trods vores egne grundlæggende principper om at enhver mand skal behandles lige på tværs af grænser, hudfarve og køn, har vi nogle intuitioner, der træder frem på grund af det samfundssyn vi er vokset op med. For helt ærligt, så dømmer vi jo mørke ubevidst selv. Vi står derfor tilbage med en undren over, hvorfor vi dømmer mørke mænd anderledes, alt efter hvilket land vi befinder os i.

Vi oplever generelt at stigmatiseringen af mørke mænd er anderledes i Danmark, end den er i Canada. I Canada er mørke nemlig generelt ikke en minoritetsgruppe, som den netop er i Danmark. Dette afspejles i gadebilledet, hvor vi oplevede, at det ikke var lige så fremmede at se en mørk person som herhjemme. Vi kartoffel-danskere var lige så fremmede i Canada som alle andre etniske baggrunde. Denne multikulturalisme opfatter vi som en afgørende faktor i forhold til, hvordan man opfatter, dømmer og lægger mærke til de mørke mænd. Vi synes Canada burde være et multikulturelt forbillede, for er du ikke også træt af at være bange for de mørke mænd?

Indlæser debat