Midtjyske Meninger: De har taget åen fra os

12. oktober 2021, 13.09

Foto: Martin Ballund

Når vi gamle silkeborgensere, der voksede op i efterkrigstiden mødes i dag, går snakken næsten altid om byens udseende og befolkning den gang og i dag. Nostalgien kommer snigende med historier om dengang åløbet ved Papirfabrikken var rødt af blod fra Svineslagteriet, når vandløbsskodderne blev løftet op og satte gang i seddelpressen på papirfabrikken. Det var før stryget og den smukke renovering af hele området omkring de historiske bygninger, og det var før Papirtårnet og Å-parkens bygninger helt og aldeles lukkede af for den flotte udsigt til det enestående flodmiljø.

Jeg glædes over det flotte, når det netop lykkes at skabe sammenhæng mellem natur og struktur i form af menneskeskabte byggeprojekter, planløsninger og sammenhæng, som jeg eksempelvis så her i sommer i Vejle, Holbæk og på Færøerne, og som jeg mener Silkeborg kunne lære meget af.

Helt bestemt! Der er masser af smukt byggeri i Silkeborg. Især hvor private har moderniseret i pagt med natur og de tilstødende omgivelser.

Desværre er der mindst lige så mange eksempler på det modsatte. Steder, hvor det ensartede vægtes mere end det æstetiske, og hvor antallet af boliger synes at tælle mere end alt andet. Tag cyklen eller bilen og kør en tur fra byens ene verdenshjørne til det andet, og du vil allerede ved indkørslen til vores by finde eksempler på klondykeagtige områder, når vejens ene side absolut ikke matcher den anden. Du vil også finde fremtidens mulige ghetto-områder, hvor ensartet byggeri i en, to, eller tre etager fylder i en uendelighed. Du kan bestemt også finde flotte og seværdige byggerier, hvor både udformning og højde falder flot ind i det samlede billede.

Det er muligt, at arkitektdommere ifølge MJA udtrykker, at »Arkitekturen i Silkeborg er på et tårnhøjt niveau«. Hvordan kan det i øvrigt være, at 3 lejligheder i Sølysthuset har været til salg samtidigt efter kun kort tids beboelse, og hvordan kan det være, at Silkeborg af andre har været indstillet til landets dårligste byfornyelse? I den forbindelse bør det også nævnes, at byen inden for de seneste år har været »nomineret« til landets arkitektonisk grimmeste by.

Desværre er jeg, i tråd med sidstnævnte vurdering, fortsat af den mening, at både Papirtårnet og Å-parken virker helt forfejlet, uanset om man kommer kørende fra Århusbakken, fra Christian 8.s Vej eller fra Søgade. Selv med den grimme Shell-tankstation, kunne man følge å-løbet - både før og efter Papirfabrikkens storhedstid - men i dag har en tilsyneladende diffus planløsning »stjålet« udsigten fra os.

Midtjyllands Avis har et fast korps af skribenter, der skriver klummerne under »Midtjyske Meninger«. Kommentarer her er udtryk for skribentens egen holdning

Indlæser debat...