Grundfos-pris til ung forsker

Morten Mattrup Smedskjær forsker blandt andet i den form for glas, der indgår i utallige smartphones

2. oktober 2019, 11.30

Poul Due Jensens Fond besluttede i 2017 at Grundfosprisen skulle fokusere på yngre forskere i en årrække under temaet »Stars of Tomorrow«. Morten Mattrup Smedskjær er den anden i en række af lovende unge stjerner inden for naturvidenskabelig og teknisk forskning, som modtager Grundfosprisen.

PRISUDDELING: Professor MSO, ph.d. Morten Mattrup Smedskjær, Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet, tildeles Grundfosprisen 2019 som en anerkendelse for hans forskning inden for amorfe materialer, især oxidglasser (i daglig tale blot glas).

Morten Mattrup Smedskjær er den centrale forskningsleder i forskningsgruppen Oxide Glass Chemistry Group og hovedmanden bag en topologisk materialemodel for glassers hårdhed, som leverer nøjagtige forudsigelser af makroskopiske egenskaber, herunder hårdhed, som funktion af glassets kemiske sammensætning. Modellen har blandt andet dannet basis for udviklingen af Cornings Gorilla Glass, som indgår i utallige smartphones.

- Morten Mattrup Smedskjærs forskning spænder over hele spektret fra dybe teoretiske analyser over modellering og avancerede eksperimentelle analysemetoder til industriel anvendelse, som det er bevidnet med hans meget høje patenteringsaktivitet. Den er et fornemt eksempel på nytteinspireret grundforskning, siger Jens Maaløe, bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond.

Grundfosprisen består af statuetten Be-Think-Innovate og 1 million danske kroner, hvoraf 250.000 er en personlig hædersgave og de resterende 750.000 frit kan anvendes til videre forskning inden for prismodtagerens forskningsområde. mtl