Kommunen klar med sparekatalog for millioner

Økonomi- og Erhvervsudvalget i Silkeborg Kommune har i dag besluttet, hvilke forslag til kommunale besparelser, der skal sendes i høring

11. august 2020, 14.21

- Det er ikke en umulig opgave, siger borgmester Steen Vindum (V) forud for budgetbehandlingerne, hvor der er lagt op til, at der skal findes besparelser for mange millioner. Foto: Martin Ballund

SILKEBORG Der skal spares for millioner af kroner i Silkeborg Kommune, og nu er man kommet et skridt nærmere med hensyn til at se på, hvilke områder, der bliver ramt.

Ifølge borgmester, Steen Vindum (V), vil kommunen på torsdag klokken 10 offentliggøre 60 forslag til en samlet besparelse på cirka 70 millioner kroner i næste års budget samt 15 forslag til en samlet besparelse på 23 millioner kroner i dette års budget.

Medarbejdere og institutioner, som er berørt af forslagene, bliver informeret inden torsdag kl. 10.

- Vi har to økonomiske udfordringer, som byrådet skal løse. Dels skal vi sikre balance mellem indtægter og udgifter i næste års budget, og dels skal vi håndtere overskridelserne af budgettet i år især på sundheds- og omsorgsområdet og til børn, familier og voksne med særlige behov, siger borgmester Steen Vindum og fortsætter:

Partierne bag dette års budget besluttede allerede i efteråret 2019, at byrådet skulle have et bruttokatalog over mulige besparelser.

- Det er ikke en umulig opgave, byrådet har. Vi kan løse udfordringerne, fordi vi er et byråd, der kan samarbejde - også når der skal træffes svære beslutninger, siger Steen Vindum og fortsætter:

- Uanset hvordan vi vælger at spare, kommer det desværre til at gå ud over en række mennesker, både borgere og medarbejdere. Derfor er der ingen byrådsmedlemmer, som synes, det en nem opgave at skulle beslutte de nødvendige prioriteringer. Det er imidlertid et ansvar, vi er valgt til, og det er nødvendigt, hvis økonomien ikke skal køre af sporet. Vi kan ikke bruge flere penge, end vi har, siger borgmester Steen Vindum.

Forslagene vil være i høring i august hos seniorråd, handicapråd og kommunens samarbejdsudvalg, og byrådet vil drøfte kommunens økonomi på budgetseminaret tirsdag 18. og onsdag 19. august 2020. Herefter indleder borgmesteren budgetforhandlinger med byrådets partier.

Hvilke forslag, der gennemføres for at håndtere overskridelserne i dette års budget ventes besluttet på byrådsmødet 24. august 2020.

Hvilke forslag, der gennemføres for at sikre balance mellem indtægter og udgifter i Budget 2021 besluttes i budgetforhandlingerne mellem byrådets partier. Byrådet førstebehandler Budget 2021 på byrådsmødet 15. september 2020, og budgettet vedtages ved 2. behandlingen 7. oktober 2020.