Ny udstilling på Klosterlund

Tidligere skoleleder Jens Peter Aaboe er i centrum på ny udstilling

Udgivet:04. december 2021, 06.00

Læsetid:1 minut

Fra 5. december er det muligt at opleve en ny særudstilling på Klosterlund Museum. Foto: PR-Foto

ENGESVANG Fra søndag 5. december 2021 til 31. januar 2022 danner Klosterlund Museum ramme om udstillingen »Nye Tider«.

Udstillingen finder sted i den gamle skolestue og handler om Jens Peter Aaboe, som var skolelærer i Engesvang i midten af 1800-tallet og havde krasse holdninger om alt fra pyntesyge, druk og socialister, skriver Klosterlund Museum i en pressemeddelelse.

Igennem næsten 50 år skrev Jens Peter Aaboe dagbog om egnens udvikling, der gik fra armod til velstand - takket være tørveindustrien.

I takt med de nye udviklinger i økonomien og beskæftigelsen blæser også nye religiøse og politiske vinde ind over det lille lokalsamfund ved Engesvang. Kongens magtmonopol svækkes og bønderne får mere at skulle have sagt, men samtidig vokser socialismen frem. Aaboe er langt fra begejstret for det hele. Heller ikke de religiøse bevægelser undslipper Aaboes skrappe pen. Han beskriver engageret en tid, hvor nogle bekender sig til Indre Mission, mens andre bliver Grundtvigianere eller slet og ret undgår kirken.

Johanne Frederiksen, der læser kulturarvsformidling på Aalborg Universitet, har gransket dagbøgerne og skabt en fin og finurlig udstilling om personen Jens Peter Aaboe og hans samtid.