En stor tak til Dybkær Specialskole

4. juli 2020, 08.00

Foto: Martin Ballund

FANTASTISK Kære Dybkær Specialskole - mange tak.

Vores søn William har gået på Dybkær Specialskole i 11 år. Det er lang tid, og der har været op- og nedture for vores søn undervejs.

Det skal indrømmes, de første dage tilbage i 2007 var barske. Erkendelsen af at ens barn er så handicappet, at fremtiden er blandt børn, som er så hårdt ramt af deres handicap, slår hårdt. Samtidig er erkendelsen nødvendig, hvis man skal hjælpe sit barn resten af livet - på den rigtige måde.

William er hårdt ramt af autisme. Han har intet sprog og kommunikerer via ganske få tegn til tale, og på at folk omkring ham kender ham. Han er mentalt retarderet og har en meget skæv udviklingsprofil. William fylder 18 år lige om lidt og er på niveau med en 3- til 5-årig i sin generelle formåen. William er en glad dreng i dag med gode venner og gode sociale relationer. Det er især jeres fortjeneste. Han er omgivet af yderst kompetente voksne, der insisterer på at tage børn og unge i deres varetægt alvorligt - og altid med et glimt i øjet. I har en fantastisk fornemmelse for, hvad det enkelte barn har brug for af hjælp og støtte, og hvornår I skal sætte ind. I har lært William at indgå i sociale sammenhænge. I har lært William, hvordan han også har en stemme og må »sige« noget - selv uden et verbalt sprog. Tak for det!

William går til svømning, skydning og spiller håndbold takket være jer. Alle aktiviteter som han nyder - måske især fællesskabet med de andre unge i forbindelse med disse aktiviteter.

Forleden fredags deltog vi i dimission på Dybkær Specialskole. Sikken en fest. Coronakrisens restriktioner blev taget i stiv arm, og så skabte I en fest for de 6 dimittender og deres familier, som kommer til at gå over i historien. Kreativitet og respekt for de unge går hånd i hånd.

Snart er det slut. Så er det sidste dag for William på denne fantastiske skole. Williams fremtid er uvis. De fleste kammerater fra Dybkær Specialskole skal fortsætte på STU på Lysbro Uddannelsescenter, hvortil der er sket brobygning igennem flere år. Desværre bor vi i en kommune - Favrskov - hvor penge og egenrådighed vægter højere, end et ungt menneskes trivsel. Så vores kommune har bestemt, at vores søn ikke skal følges med sine venner. Han får lov til at starte sin ungdomsuddannelse et sted, han aldrig har set, sammen med mennesker han ikke kender, og som ikke kender ham. Dette i en tid, hvor ensomhed blandt unge med særlige behov diskuteres i medierne og skal bekæmpes med kommunale handleplaner.

At vores kommune har umenneskelige prioriteter, skal ikke forhindre, at vi viser vores taknemlighed over for jer. Tusind tak til Team UNG X for at tage så flot hånd om vores dreng.