Lad os sammen gå nye og grønne veje

Udgivet:14. januar 2022, 12.09

Læsetid:1 minut

Af Morten Jung Markedschef i Dansk Erhverv

OMSTILLING Hvert eneste år køber det offentlige varer og tjenesteydelser for mange milliarder af private aktører. Faktisk i omegnen af én milliard kroner om dagen. Når det offentlige benytter sig af private tilbud, så sker det ud fra en forhåndsvurdering af, hvad der er det bedste tilbud. Her er det så, at klima- og miljøhensyn slet ikke spiller en stor nok rolle. Faktisk har Dansk Erhverv lavet en undersøgelse, der viser, at det blot er cirka hver tiende af virksomhederne, der sælger til det offentlige, der oplever, at grønne hensyn spillede en betydende rolle i vurderingen af deres tilbud.

Derfor foreslår Dansk Erhverv, at grønne krav skal indgå som konkurrenceparameter i alle offentlige udbud. Det skal ikke mejsles i beton, men fraviges dette, så skal der være en fornuftig forklaring
Morten Jung , markedschef i Dansk Erhverv

Det kan godt gøres bedre. For det offentlige har en gigantisk indkøbsmuskel, og den skal da bruges til at løfte den grønne omstilling. Vi har en helt unik mulighed for gennem et offentlig-privat samarbejde at skabe en reel og efterspørgselsbaseret grøn omstilling. Populært sagt, så kan offentlige indkøb virke som katalysator for grøn innovation til gavn for danske arbejdspladser og en styrkelse af virksomhedernes internationale konkurrenceevne. Og hvad med virksomhederne? Er de klar? Her kan jeg kun sige: Erhvervslivet er så absolut klar til grønne udbudskrav. For her vinder alle involverede.

Men vi er nu et stykke vej fra målet. Og der skal handles, gøres noget anderledes, hvis vi skal derhen. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at grønne krav skal indgå som konkurrenceparameter i alle offentlige udbud. Det skal ikke mejsles i beton, men fraviges dette, så skal der være en fornuftig forklaring. Vi anbefaler desuden en målsætning om, at mindst halvdelen af de konkurrenceegnede opgaver bliver markedsprøvet.

Lad os sammen gå nye, grønne veje sammen til gavn for klimaet, dansk erhvervsliv og Danmark.