Højtsvævende outdoorhovedstad

Selskabet Klatreparken Silkeborg ApS er en kendsgerning, og næste år får byen en ny, spændende oplevelsesattraktion i det fri. Læs artikel fra dagens Silkeborg Business-tillæg

12. oktober 2021, 16.59

I sæsonen er Ida Vestergaard parkansvarlig for klatreparkerne i Randers og Aalborg. Lige nu bygger den unge kvinde fra Frederikshavn baner i Silkeborg. - Ida er et lyst hoved, så derfor valgte vi at opgradere hende, siger chefen, Nils Bløcher.

Du kan vandre, cykle og løbe. Du kan sejle kajak og kano i å og på sø.

Silkeborg har outdoor-naturen til det hele, og i 2022 tilføjes endnu et element, når en ny attraktion - Klatreparken Silkeborg - åbner for publikum. En lokal natur-oplevelse, hvor turister og silkeborgensere nu også kan komme i luften.

Nu har vi haft to parker i fem år, og økonomien er god. Så jeg er ikke nervøs. Det er jo Silkeborg, og det her er en fed skov, så hvor skulle det ellers være?

Nils Bløcher

Nils Bløcher fra Aarhus har en fortid som soldat og med træ- og landskabsplejeruddannelse fra Skovskolen i Nødebo på Sjælland. I dag er han selvstændig erhvervsmand som stifter og medejer af selskaberne bag klatreparker i Randers og Aalborg samt den kommende i Silkeborg.

Silkeborg-attraktionen er et ambitiøst skridt hos initiativtagerne, og i skoven ved Cirkuspladsen arbejder Nils Bløcher og kollega Ida Vestergaard på højtryk med at bygge baner.

Iført sikkerhedsmæssigt forsvarligt udstyr og rette påklædning bevæger de to klatre-eksperter og banebyggere sig rundt i træerne hævet over mountainbike-sporet i Silkeborg Bikepark.

Det er her, at den nye outdoor-attraktion kommer, og Nils Bløcher forventer et besøgstal på 15.000-18.000 gæster om året, svarede til niveauet i de to eksisterende klatreparker.

- Vi åbnede i Aalborg i 2015 og i Randers i 2016. Begge klatreparker går godt, og det gik også godt under coronakrisen, fordi folk kunne komme i klatreparken, da de ikke kunne tage på ferie i Italien. Vi har haft nogle rigtigt gode sæsoner, fortæller Nils Bløcher.

Der bliver seks baner i Silkeborg af varierende sværhedsgrad.

Byggeriet gik i gang i sommer, fortæller Nils Bløcher, og den første bane var færdigbygget i begyndelsen af september, hvor den blev indviet af deltagerne ved europamesterskaberne i disciplinen adventure race.

Udover denne snigpremiere på bane 4 fik Klatreparken Silkeborg også vist flaget for nylig på outdoorfestivalen i Lunden.

- Det gik rigtig godt, fortæller Nils Bløcher.

Træhus med terrasse

I forbindelse med Klatreparken Silkeborg skal opføres en træbygning på græsarealet ved skovkanten.

- Herfra vil vi sælge entrébilletter, udlevere klatre-seler og lignende. Vi får et lille kontor, og vi har påtaget os nogle vedligeholdelsesopgaver og opsyn i området. Det er en del af pakken, og huset bliver blandt andet også servicecenter for mountainbikecykler, fortæller Nils Bløcher.

Forventningen er, at opførelsen af bygningen starter i december.

Læs også
Nu kommer der endelig en klatrepark
Abonnement

- Det bliver med en stor overdækket terrasse, hvor folk kan sidde i tørvejr og købe en kop kaffe. Jeg har lavet legepladser i mange år, så der kommer også en legeplads i forbindelse med bygningen, så man behøver ikke klatre for at kommer her. Vi regner med, at det bliver et område med meget liv, siger Nils Bløcher om stedet ved Kastaniehøjvej, som også vil blive udstyret med bålsted og bord-bænkesæt.

Sikkerhed i højsædet

Den kommende klatrepark henvender sig til alle, fra børnefamilier over skoleklasser og institutioner til voksne mennesker på polterabend eksempelvis.

- Vi rammer både firmaarrangementer, loger og drengerøve, forklarer Nils Bløcher med smil på læben.

Læs også
Højt oppe: Stor attraktion åbner til foråret i Silkeborg
Abonnement

- Banerne stiger i sværhedsgrad, hvor man kommer højere og højere op i træerne, og svævebanerne bliver længere og længere. Alle får en sele på med stålwire og karabinhage, et lukket system, som du ikke kan komme ud af på egen hånd på grund af sikkerheden. Så man kan ikke selv komme ned, og må kalde på instruktøren, hvis man får højdeskræk og vil ned før tid. På samme måde gør vi det i Randers og Aalborg, siger Nils Bløcher om sikkerheden.

En kano med øl

Gæsterne vil kunne boltre sig en hel dag, når entréen er betalt.

- Det bliver skide flot. Skoven er meget bakket sammenlignet med vores to andre klatreparker, konstaterer Nils Bløcher og løfter lidt af sløret for en kreativ svævebanedetalje.

- Det er jo Silkeborg, så vi regner da med at hænge en kano op som en af svævebanerne. Her skal jeg have lavet en køletaske med øl, der bliver boltet og limet fast. Og en padel i bunden af kanoen selvfølgelig. Det kan man sagtens lave. Jeg har investeret i kanoen, en kæmpe langturskano, som skal sprøjtemales. Det gælder om at lave noget anderledes, så kanoen skal selvfølgelig op at hænge i træerne.

Hvor ellers end i Silkeborg?

Nils Bløchers karriere som klatreparkmand begyndte på Sjælland.

- Jeg lavede naturlegepladser, men så ringede der en københavner, som spurgte om jeg kunne bygge en klatrepark i Gladsaxe. Det kunne jeg, og så fik min kæreste og jeg idéen, at det skulle vi også til at lave i Jylland. Så brugte vi alle vores penge på at lave klatrepark i Randers. Selvfølgelig var vi lidt bage for, hvordan det ville gå, men ni måneder senere åbnede vi også i Aalborg. Nu har vi haft to parker i fem år, og økonomien er god. Så jeg er ikke nervøs. Det er jo Silkeborg, og det her er en fed skov, så hvor skulle det ellers være?

- Det er det helt rigtige sted, og vi mærker, at folk har jahatten på, siger Nils Bløcher, der ejer klatrepark-firmaet sammen med sin kæreste og samlever Maria Søndergaard samt Lee Strømfeldt.

Sidstnævnte startede som klatreinstruktør i Randers-parken.

- Lee kom ret hurtigt til os om, at hun gerne ville have mere ansvar. Hun er dygtig, så hun er steget i graderne og har nu andel i firmaet, siger Nils Bløcher om Klatreparkens daglige leder Lee Strømfeldt.

Klatrebanerne bygges af lærk og douglasgran. En del af træet kommer fra lokale skove i Silkeborg-området, fortæller Nils Bløcher, stifter og medejer af selskaberne bag klatreparker i Randers og Aalborg samt den kommende i Silkeborg. .
Til påske næste år åbner klatreparken ved Cirkuspladsen i Silkeborg. Det bliver byens første efter et langt tilløb, hvor der i en periode også blev arbejdet på en klatrepark i Indelukket. Men den blev bremset af miljømyndighederne.

Indlæser debat...