Apropos statuestorm

9. juli 2020, 12.04

Siden 2000 har Lenin ligget i Lund ved Herning. Dog var han væk nogle uger i 2017, hvor han tog til Smukfest i Skanderborg.

STATUER Apropos den statuestorm, der blæser ind over vesten i øjeblikket, hvor skulpturer af slaveejere og kristne prædikanter bliver væltet omkuld eller vandaliseret med graffiti, så er der i Lund ved Herning gjort brug af en skulptur, der pludselig blev umoderne, på en poetisk måde.

I Sovjetunionen var der masser af skulpturer af Lenin. Men i årene efter Berlinmurens fald og sovjetstatens kollaps blev skulpturer af Lenin mange steder fjernet fra de offentlige pladser i Østeuropa. Skjortefabrikanten og kunstsamleren Aage Damgaard fra Herning fik derfor den ide at erhverve en Lenin-statue, der var blevet overflødig.

Aage Damgaard sendte sønnerne Lars og Søren Damgaard til Baltikum for at finde en statue. I første omgang lykkedes det ikke, men i 1994, tre år efter Aage Damgaards død, skaffede sønnerne en Lenin-statue fra den lettiske by Jelgava, hvor statuen oprindeligt var blevet rejst i 1974 og stod Den Kolde Krig ud.

Statuen er lavet af kunstneren Otto Kalêjs, og den kostede i 1994 10.000 dollars. Måske frygtede man i Letland stadig et regimeskifte tilbage til kommunismen. I hvert fald fik letterne en option på at købe skulpturen tilbage de første 10 år efter købet.

Da Lenin-statuen var kommet til Danmark, omdannede kunstneren Sven Dalsgaard statuen til et nyt kunstværk, hvor Lenin ligger lit de parade i fire meters højde.