Leder: Silkeborgs tredje mand i regionen

19. november 2021, 12.32

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Valgplakaterne er hastigt forsvundet fra byens lygtepæle de seneste dage, og rundt om i kommuner og regioner falder de sidste konstitueringsaftaler på plads. Hvis da ikke nogle politikere når at løbe fra indgåede aftaler, inden de konstituerende byrådsmøder skal holdes de første dage af december. Forhåbentlig bliver der ikke flere af den slags aftalebrud; rundt om i landet har vi allerede set mere end nok af uskønne forløb.

Men på bagkant af de mest hektiske valgdage er der stadig grund til at dvæle ved nogle af de umådeligt mange tal, som optællinger og beregninger byder på.

Mit blik faldt på valgtallene ved regionsrådsvalget. Ikke mindst på stemmetallene ved Venstres Ulrich Fredberg, der jo blandt mange i Silkeborg næsten oppebærer heltestatus.

Meget skal stadig rettes op inden for sygehusområdet, hvis Socialdemokratiet skal genoprette vælgertilsluningen i Silkeborg Kommune ved næste regionsrådsvalg

Bent Nørgaard i dagens leder

Der er indvalgt to repræsentanter fra Silkeborg Kommune i regionsrådet, socialdemokraternes Annette Roed og de konservatives Martin Jakobsen.

Men reelt har vi fået tre. For nok er Ulrich Fredberg opstillet i Aarhus-området, hvor han bor, men han er først og fremmest valgt i Silkeborg. Han fik i alt imponerende 14.716 stemmer og erobrede andenpladsen på top 10 listen over personlige stemmer i regionen. Venstres spidskandidat, Anders G. Christensen fra Favrskov Kommune blev henvist til tredjepladsen.

Over halvdelen af stemmerne hentede Ulrich Fredberg i Silkeborg Kommune - 7785. På hjemmebanen i Aarhus kommune fik han 3466 stemmer. Resten var fordelt over de øvrige kommuner.

Nu er ingen i tvivl om, at Fredberg nok skal huske Silkeborg, hvor han i øvrigt også er folketingskandidat i nordkredsen. Ikke mindst vil han altid kæmpe for Regionshospitalet Silkeborg, hvor han var ansat i 23 år, heraf mange som ledende overlæge på Diagnostisk Center. Indtil han blev fyret i april sidste år i det, der betegnes som en kæmpe forvaltningsmæssig skandale.

Fra borgerne i Silkeborg er der ved valget atter sendt et klart signal om, at Fredberg og sygehusskandalen ikke er glemt.

Og mon ikke også, der hos regionsrådsformand Anders Kühnau og den øvrige socialdemokratisk ledelse er blevet lagt mærke til, at tilslutningen til Socialdemokratiet i Silkeborg er 6 procentpoint under tilslutningen i regionen som helhed - og at den socialdemokratiske tilbagegang var dobbelt så stor i Silkeborg Kommune som i regionen som helhed.

Meget skal stadig rettes op inden for sygehusområdet, hvis Socialdemokratiet skal genoprette vælgertilsluningen i Silkeborg Kommune ved næste regionsrådsvalg.

Indlæser debat