Bør spærre- grænsen hæves?

Udgivet:12. juli 2022, 12.30

Læsetid:2 minutter

Af Christoffer Trane Løvstad Virklund

Agurketid. Den tid på året, hvor aviserne ikke har andet at skrive om end netop agurker. Det er der, vi burde være nu. Historier om Tour de France, tomater og turister, der hjemvendt fra en hel uge på Mallorca glæder sig til atter at sætte tænderne i en skive rug-brød. Sådan plejer det at være i juli.

Men ikke i år. Der er opbrud i dansk politik. Nye partier er de seneste år piblet frem som karse på et fugtigt stykke vat. Mange af partierne minder til forveksling om hinanden, og der er trængsel både til højre, til venstre og i midten. Politiske iagttagere har allerede sammenlignet det forestående valg med jordskredsvalget i 1973, hvor antallet af partier blev fordoblet. Jeg forstår analysen. Dog er der den væsentlige forskel, at i 1973 var det en person helt udefra den politiske verden, der stiftede et parti, og blev næststørst i Folketinget i et opgør mod papirnussere og skrankepaver. Denne gang er det gamle kendinge som Støjberg og Lars Løkke.

Det handler mere og mere om egoer og bogstavslege end om egentlige politiske forskelle og visioner. Resterne af Glistrups anarki genopstår nu formentlig i Danmarksdemokraterne, som overtager Dansk Folkepartis rolle. Politisk er der rent ud sagt intet nyt at komme efter. Lars Løkkes projekt handler mest om, hvem der skal samarbejde med hvem. Politisk er der – rent ud sagt – intet nyt at komme efter. Hvad er forskellen på Alternativet og Frie Grønne? Jeg aner det ikke.

Der er pt. 15 partier på spisesedlen til næste valg. Hvis altså man må være så fri, at kalde det en spiseseddel, når nu Veganerpartiet er en del af menuen. Det er for mange. Vi risikerer et særdeles fragmenteret Folketing. Et Folketing, hvor det bliver vanskeligt at opnå stabile og troværdige flertal. Dertil kommer, at prisen for et kompromis alt andet lige skrues i vejret. Alle vil sætte et aftryk. Løsningerne bliver dyrere og dårligere.

Bør vi så hæve spærregrænsen til 4-5 procent som i vore nabolande? Måske. Jeg er ikke sikker på, at det løser hele problemet. Der vil fortsat være mulighed for at blive repræsenteret via kreds- og tillægsmandater. Men jeg synes vi er nødt til at kigge på det. NemID har gjort det nemmere at opnå de nødvendige underskrifter for at blive opstillingsberettigede. Støjberg nåede det i løbet af et par dage. Paludan nåede det i løbet af seneste valg-kamp. Det er et problem. Salig Uffe Ellemann Jensen harcelerede over dovne vælgere, der ikke gad sætte sig ind i sagerne. Jeg er enig. Det handler for lidt om, at gøre sig umage i dansk politik i dag. Det er altså ikke nok bare at mene et eller andet og udlægge det smart. Det taler for at hæve spærregrænsen. Men lad os gøre os umage og få det undersøgt.

Indlæser debat