Leder: Tror I, at vi laver falske nyheder?

17. juni 2021, 12.02

Foto: Jakob Stigsen Andersen

60 procent af danskerne mener, at der er danske nyhedsmedier, der bevidst går efter at levere falske nyheder - eller fake news. Det viser en ny undersøgelse fra Kulturministeriet.

For os, som dagligt møder for at beskrive den bedst mulige version af virkeligheden i Midtjyllands Avis’ dækningsområde, er det et chokerende tal.

Vi er ikke ufejlbarlige. Sådan er det, når mennesker arbejder med mennesker, og der ikke er en objektiv sandhed forbundet med slutproduktet. Vi kan høre forkert. Vi kan stave forkert. Vi kan citere forkert. Men det er aldrig tilsigtet, og vi retter, når vi bliver bekendt med fejl

Hans Krabbe i dagens leder

Det må betyde, at der er folk rundt om os, som tror, at vi bevidst fifler med det, der står i den avis, du læser lige nu.

At vi snyder på vægten, lyver, fortier og fordrejer for at forfølge økonomiske, politiske eller andre mål.

Det gode ved undersøgelsen er, at kun otte procent af danskerne mener, at mange danske medier så rent faktisk også gør det.

Men det rokker ikke ved, at undersøgelsen giver stof til eftertanke, og den får os til at stoppe op og overveje, hvad vi kan gøre for at ændre på det indtryk, mange har af vores arbejde.

Vi er ikke ufejlbarlige. Sådan er det, når mennesker arbejder med mennesker, og der ikke er en objektiv sandhed forbundet med slutproduktet. Vi kan høre forkert. Vi kan stave forkert. Vi kan citere forkert. Men det er aldrig tilsigtet, og vi retter, når vi bliver bekendt med fejl. I alvorligere tilfælde kan man gå til Pressenævnet, hvis man som kilde ikke mener sig ordentligt behandlet af os.

Men tanken om at nogen tror, vi bevidst lyver og bedrager, er svær at kapere. Jeg har været i faget siden 1987, og bortset fra en sportsjournalist, som for år tilbage »opfandt« interviews med kendte, udenlandske fodboldspillere, har jeg aldrig været i nærheden af at opleve fiflerier.

Tværtimod går jeg hver dag på arbejde med en grundtillid til, at gode kolleger som eksempelvis kommunalreporter Jesper Rosenquist, sportsfolkene, egnsredaktørerne og alle de andre dagligt balancerer på den knivsæg, det er loyalt, sandfærdigt og fyldestgørende at rapportere fra de stofområder, de har ansvaret for.

Det ved jeg, at de gør. For gjorde de ikke det, fandtes vi simpelthen ikke. Hvis vi som lokalt medie gang på gang blev taget i at fabrikere nyheder om borgmesteren, fodboldklubben, direktøren eller skolelæreren, så var vi ganske enkelt færdige, hurtigere end du kan sige »Midtjyllands Avis«.

Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan gøre det bedre. At vi kontinuerligt skal arbejde på at styrke relationen til det lokalområde, vi dækker tættere end noget andet medie.

Så derfor vil vi efter sommerferien invitere læserne til at være med på et redaktionsmøde om måneden.

Vi giver kaffen og et rundstykke - så håber vi, I kvitterer med gode tips, ideer og konstruktiv kritik.

Og får en fornemmelse for, hvordan troværdig, lokal journalistik bliver til.

Og det er ikke engang løgn ...

Indlæser debat...