DET ER DIT VALG - KV21

Grønne varer i indkøbsvognen

21. oktober 2021, 12.43

OMSTILLING Den grønne omstilling går for langsomt - også i Danmark. Heldigvis får flere og flere øjnene op for, at vi ikke kun skal kigge mod Christiansborg for handling. Vi er alle som enkeltpersoner vigtige medspillere - og det er landets 98 kommuner i den grad også.

Kommunerne køber hvert år blyanter, håndsæbe, mursten, tagpap og meget mere for omkring 100 mia. kr. Det gør kommunerne til en økonomisk supertanker og det rykker for alvor, hvis flest muligt af disse indkøb fremover bliver grønne.

Vil vi, så kan vi - og der er masser af håndtag af skrue på, når den kommunale indkøbsvogn skal fyldes med grønne varer

Claus Leick (SF) og Anne Heeager (R)

Som kommune er vi godt i gang med at omlægge vores indkøb til grønne indkøb. Den nye grønne indkøbspolitik er første skridt. Næste byrådsperiode skal bruges til at sætte fuld fart på.

Det kræver både politisk handlekraft, brud med vanetænkning og sikkert også ekstra penge, fordi nogle grønne varegrupper fortsat er dyrere, men til gengæld ofte har en længere levetid.

Grønne indkøb handler selvfølgelig om at købe grønt, når kommunens institutioner handler - lokalt eller i kommunale indkøbsordninger. Men det handler også om at handle anderledes:

• Kød er en af de helt store klimasyndere. Uden at kræve deciderede kødfri-dage, kan vi sagtens sætte mål om en betydelig reduktion i kødforbruget i de kommunale køkkener

• Genbrug er måske den mest grønne form for indkøb. Et skrivebord skal fx ikke smides ud, men flyttes til et andet sted i kommunen, hvor det kan få et nyt liv. En kommunal byttebørs er derfor helt central

• Grønne indkøb handler også om at købe lokale varer. Mange private er med i ordninger, hvor de kan hente deres grøntsag hos en lokal, økologisk landmand. Denne model kan også bruges, når skoler, børnehaver og plejehjem køber grøntsager og kød

• Ved at samle alle kommunens leverancer et sted og herefter nøjes med at køre ud en gang om dagen eller ugen til de enkelte institutioner, er der mulighed for at reducere med en masse CO2.

Vil vi, så kan vi - og der er masser af håndtag af skrue på, når den kommunale indkøbsvogn skal fyldes med grønne varer.

Forkortet af redaktionen

Indlæser debat