Manglende pasningstilbud til dreng med autisme

Udgivet:18. maj 2023, 07.00

Læsetid:3 minutter

Sebastian med forældrene, Mona Kjær Nielsen og Morten Friis Petersen. Foto: Martin Ballund

Af Mona Kjær Nielsen og Morten Friis Petersen. Nørregårdsvej 2 Gjern

Vi er forældre til en dreng med infantil autisme med indgribende udviklingsforstyrrelse (alderssvarende en ca. 5-årig), som for halvandet år siden fik konstateret epilepsi, som stadig ikke er færdigbehandlet.

Pt. går han på Dybkær Specialskole hvor han hver morgen bliver hentet kl. 6.30 og bragt hjem igen ved 16.30 tiden.

Efter sommerferien skal vores søn starte på en STU (special tilrettelagt uddannelse) på lysbro Uddannelsescenter. Til at starte med var vi glade for det, indtil vi fandt ud af, at der i Silkeborg kommune ingen pasningsordninger er.

Dvs. der er skole fra

9-15 mandag til torsdag

9-13 fredag

12 ugers ferielukket

Vores søn KAN ikke være alene hjemme, så derfor har sagsbehandleren anbefalet os at søge tabt arbejdsfortjeneste, hvilket jo i sig selv lyder meget fint, men det er jo ikke alle, der kan få lov til det af deres arbejdsgiver, og så står man måske uden job!

Tabt arbejdsfortjeneste dækker ikke den fulde løn, så det vil også få økonomiske konsekvenser. Det vil have store konsekvenser for vores familieliv og økonomi. Vi vil for eksempel ikke have mulighed for at holde ferie sammen en eneste uge om året, derudover er vores søn ikke i stand til at gå til læge og tandlæge selv, hvor vi også vil være nødsaget til at holde fri for egen regning.

Når vores søn så bliver 18 år, hvilket han gør den 5/1-24, er det ikke længere muligt at få tabt arbejdsfortjeneste, da vores søn jo er »voksen«, men det er jo kun på dåbsattesten, selvom han bliver 18 år, kan han stadig ikke være alene hjemme.

Det eneste tilbud, Silkeborg Kommune har, er at jeg sender min søn på bosted!

Det er vi på ingen måde parat til, vi vil selv bestemme, hvornår det skal ske, for det skal det selvfølgelig på et tidspunkt, når det helt rigtige tilbud dukker op.

Det mest uforståelige i denne sag er, at det koster Silkeborg kommune mange flere penge at sende min søn på bosted, end det gør at ansætte personale og chauffør til at passe og køre vores søn, for vi står nemlig ikke alene med det her problem. Der er mange andre forældre, som står i samme situation, så er der bare to børn om året, der bliver sendt på bosted, er der ca. 2 millioner kroner at gøre godt med.

Det når man rigtig langt med, faciliteterne er der på Lysbro Uddannelsescenter, så det drejer sig om, at en pædagog og en chauffør skal møde tidligere, det kan umuligt koste en million og slet ikke to!

Vi er en forældregruppe fra Dybkær Specialskole som gik til byrådet den 25/4 og fremlagde denne problematik og konsekvenserne heraf omkring den manglende pasningsordning, og vi har alle sendt en mail med vores sager til socialudvalget, så de er udmærket klar over hvilken presset situation, vi som forældre står i.

Der var den 2. maj møde i socialudvalget.

Formanden for socialudvalget, Mads Frandsen, gav mig som lovet en tilbagemelding og status efter mødet, det sætter vi pris på.

Han meddelte, at sagen bliver undersøgt yderligere og vil komme med på dagsordenen i juni eller august, det vil vi forældre følge med store forventninger og forhåbninger om, at byrådet vil støtte op om, at vi som forældre ved, hvad der er bedst for vores børn, og vi selv skal bestemme, hvornår vores børn skal flytte hjemmefra.

Indlæser debat