Diamantbryllup i Asklev ved Them: Et godt liv på landet

Grethe og Hans Jensen, Asklev ved Them, kan torsdag den 5. november fejre diamantbryllup

3. november 2020, 11.45

Grethe Jensen blev 80 år den 2. september i år, mens Hans Jensen blev 86 år i juli.

DIAMANTBRYLLUP: Grethe og Hans Jensen, der torsdag kan fejre deres 60 års bryllupsdag, mødte hinanden, da de begge var tjenestefolk på gårde i Pjedsted, der ligger mellem Vejle og Fredericia.

De blev gift i Kauslunde kirke på Fyn, hvor Grethe stammer fra.

Kort tid før brylluppet havde Hans købt en landbrugsejendom i Asklev, ikke langt fra barndomshjemmet i Bredlund. Her har de igennem alle årene levet og sammen hjulpet hinanden med alle arbejdsopgaverne.

Gården blev i starten drevet med både grise og malkekøer, men i slutningen af 60’erne holdt de med at have køer og koncentrerede sig om svineproduktion. Dette fortsatte frem til 1994, hvor de sidste grise blev sendt til slagteriet. I alle årene dyrkede de den jord, der hørte til ejendommen samt lidt jord, som de forpagtede i nabolaget.

Hans var på mange måder en foregangsmand, når det gjaldt investeringer i moderne maskiner.

Således var han og nogle naboer de første på egnen, der fik en spritny mejetærsker. Senere blev der investeret i en stensamler, som han også tog ud og samlede sten med hos andre landmænd med.

Han samlede ligeledes sten på det areal, hvor man anlagde Viborg golfbane.

I hjemmet kom der tre børn - Søren, Ulla og Peter - som voksede op i et hjem, hvor Grethe altid sørgede for, at maden kom på bordet, samtidig med at hun også dagligt var i stalden eller marken for at hjælpe med at passe dyr og mark.

Børnene kom aldrig hjem til et tomt hus, og i ferien var der gerne besøg af fætre og kusiner, som smagte lidt til livet på landet.

I 1989 begyndte man at grave grus på den jord, der hører til gården, et arbejde, som blev fulgt med stor interesse og iver fra både Grethe og Hans. Og da man var færdig med at udvinde grus, har parret efterfølgende fået lavet sø og plantet skov på området, så det i dag fremstår som en sand naturperle.

Efter at de stoppede med at drive gården som landbrug, er der brugt mange timer på at få lavet bygningerne om til brugbare lokaler. En del bliver hver vinter fyldt med både, og Grethe og Hans nyder, at der stadig er liv omkring gården. De klarer også i fællesskab den store urtehave, hvis avl hele familien får glæde af.

Grethe og Hans har altid været børnene til stor hjælp, især har Hans været en flittig hjælper hos den yngste søn Peter på det landbrug, han driver i Kjellerup.

Gennem årene er der kommet tre svigerbørn, otte børnebørn og tre oldebørn - plus et i vente.

Grethe og Hans havde glædet sig til at kunne fejre dagen, blandt andet med to hold gode venner, som også var tjenestefolk på gårdene omkring Pjedsted dengang for 60 år siden. De tre par har siden holdt sammen og fulgt hinandens liv, og nu har alle tre hold kunnet fejre diamantbryllup. Men det satte Corona en stopper for.

Dagen fejres nu med børn og svigerbørn i hjemmet i Asklev. MTL