Finanslovsforslag med Venstre-politik

16. september 2021, 12.34

BALANCE Selvom der er god plads til forbedring i regeringens finanslovsforslag, er der også ros herfra. Jeg glæder mig over, at den socialdemokratiske regering har ladet sig inspirere af Venstres ambition om et Danmark i balance. Regeringen afsætter i de kommende år adskillige millioner til et mere sammenhængende Danmark. Det er positivt.

Pengene skal blandt andet bruges på, at der på sigt kommer 25 nye uddannelsestilbud rundt om i landet. Samtidig vil regeringen flytte en del uddannelsespladser fra de fire største velfærdsuddannelser udenfor de fire største byer. Prioriteringen kommer i halen på Venstres klare prioritet om at binde landet sammen. Der skal være adgang til gode velfærdstilbud, skoler og arbejdspladser i hele landet. Det skal være attraktivt at bo i hele Danmark.

Under den seneste Venstre-ledede regering etablerede vi både uddannelsessteder og statslige arbejdspladser udenfor de store byer. En strategi, den socialdemokratiske regering nu følger op på.

Selvom finanslovsforslaget viser gode takter, er der bestemt også plads til forbedring. Finanslovsforslaget er blottet for svar på, hvordan vi skaffer mere arbejdskraft til virksomheder. Mangel på arbejdskraft risikerer at stikke en kæp i hjulet på Danmarks vækst og velstand, hvis virksomhederne ikke kan finde nye medarbejdere til startopstillingen.

Regeringen har desværre heller ingen bud på at løse den grønne omstilling.

Venstre foreslår at sænke dimittendsatsen til 9.500 kr. En lavere dimittendsats kan finansiere et nyt grønt råderum på 1,7 mia. kr. årligt. Et forslag, der både giver mere arbejdskraft og understøtter den grønne omstilling.

Netop prioritering af midler fra råderummet til den grønne omstilling er centralt for arbejdspladser i Midt- og Vestjylland. Vi har en stor landbrugsproduktion og en stor industriproduktion af teknologi til den grønne omstilling. Hvis vi fortsat skal kunne sikre vores velfærdssamfund er det vigtigt, at vi kan fastholde vores eksport af både industriprodukter og fødevarer - det kræver prioritering af statslige midler til forskning i og omstilling af teknologi og produktionsmetoder.

Det er bekymrende, at nogle af samfundets helt store udfordringer har så lille en prioritet for regeringen i næste års husholdningsbudget. På trods af væsentlige mangler glæder jeg mig over, at Venstres politik om et Danmark i balance er flyttet ind i et socialdemokratisk finanslovsforslag. Det er der grund til at glæde sig over i denne del af landet.

Indlæser debat...