Skolelukninger: Dansevidenskab og tandhjulsskoler

12. september 2020, 08.00

Foto: Nikolai Lander

SKOLESTRUKTUR Fronterne var hårdt trukket op på byrådsmødet d. 2. september 2020, da de to fløje skulle argumentere for og imod den foreliggende behandling af skolestrukturforslaget. Argumentationen blev dog hurtigt diffus og mere løftet op på et metaplan, bl.a. omkring dét at kunne danse sammen som udvalg, og om tandhjuls betydning i en skolestrukturmæssig sammenhæng.

Bemærkelsesværdigt nok kan dansevidenskab og skolevisioner (de famøse tandhjul) vise sig at have en afgørende betydning, når byrådet efter den kommende høringsfase beslutter, om Skanderborg Kommune vil afvikle de to små skoler i Bjedstrup og Hylke.

Den eneste politiker, som har papir på at vide noget om at danse, er SF’s Søs Elmstrøm, cand.mag. i dramaturgi og dansevidenskab. Hun var hverken til Socialdemokratiets stille vals eller Dansk Folkepartis brutale tango. Elmstrøm forholdte sig i stedet konkret til, hvorledes hun ser de enkelte skoleområder løftet: fagligt, arkitektonisk og med det grønne for øje. Derfor virkede det paradoksalt, at netop Elmstrøm stemte for indstillingen om at lukke Bjedstrup Skole - en skole som netop fremhæves af en anden SF’er, tidligere næstformand i undervisnings- og børneudvalget, Ole Juhl Jeppesen:

»I Bjedstrup er der af lokale ildsjæle, gennem årene, etableret et sandt smørhul i kommunen. Skolens bygninger, er det naturlige samlingspunkt. Bygninger, hvoraf nogle endda er tegnet af en lokal arkitekt. En grøn, og ude-orienteret naturskole med finsk masseovnsopvarmning. En, på mange måder, fremtidsorienteret skole. En skole, der på flere områder, ligner den natur- og klimaskoleordning, vi i SF Skanderborg i øjeblikket arbejder på at udvikle og få indført.«

Man fornemmer en værdipolitisk splittelse i SF, og når jeg skriver, at dansevidenskab og skolevisioner kan have en afgørende betydning, så er det fordi, SF sidder på to afgørende mandater i forhold til at få vendt flertallet i byrådet. De to byrådsmedlemmer, Claus Leick og Søs Elmstrøm, har muligheden for nu at stoppe op, kridte danseskoene, og mærke efter i deres værdipolitiske hjerte (og ikke mindst i deres bagland), og stemme imod dette helt igennem ødelæggende forslag for syv(!) berørte landsbysamfund, som står til at miste deres samlingspunkt og livsnerve - den lille landsbyskole.

Og lad os afslutningsvis huske på, at det faktisk er de små tandhjul, der får de store tandhjul til at dreje hurtigere rundt.