Landmænd i Skanderborg Kommune kan få gratis øko-tjek

16. januar 2021, 16.49

I Skanderborg Kommune er der i dag omkring 65 økologiske bedrifter, og dem vil kommunen gerne have flere af, så nu tilbyder den gratis omlægningstjek med en landsbrugsfaglig konsulent. Her Jens Peter Hermansen () på besøg hos en lokal landmand,

RY I det nye år kan konventionelle landmænd, frugtavlere og gartnere i Skanderborg Kommune få hjælp til at finde ud af, om de skal omlægge produktionen til økologi. I samarbejde med Økologisk Landsforening tilbyder kommunen et gratis omlægningstjek til cirka 350 landbrug i områder med særlige drikkevandsinteresser. Grundvandsbeskyttelse står højt på dagsordenen i Skanderborg Kommune, og her spiller landbruget en vigtig rolle, fortæller formand for kommunens miljø- og planudvalg, Claus Leick (SF):

- Skanderborg Kommune er ambitiøs, når det drejer sig om at sikre rent drikkevand til de næste generationer. Derfor prøver vi nu med en opfodring til landbruget om at omlægge til økologisk landbrug, og vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet om et omlægningstjek, siger han.

Håb om flere øko-landbrug

Det er Økologisk Landsforening, der foretager omlægningstjekket med et besøg, hvor en landbrugsfaglig konsulent gennemgår ejendommen sammen med landmanden, forklarer Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening.

- Vi ser på ejendommens produktions- og afsætningspotentiale i et økologisk perspektiv og giver den enkelte landmand overblik over, hvad et skift vil betyde for ham her og nu og på den lange bane. For nogle vil det give mening at lægge om til økologi med det samme, blandt andet fordi efterspørgslen på økologiske fødevarer fortsat er stigende, siger projektleder Jens Peter Hermansen.

Tilbuddet om omlægningstjek er frivilligt og uforpligtende. Landmænd, der ejer eller driver arealer i områder med særlige drikkevandsinteresser i Skanderborg Kommune, vil modtage et brev i e-boks om muligheden for omlægningstjek.

bes