Auschwitz-dagen - kæmp for hvad du har kært

23. januar 2020, 12.56

Foto: Jens Anker Tvedebrink

ANTISEMITISME 75 årsdagen for befrielsen af Auschwitz afholdes nu - mellem 1 og 1,5 millioner jøder blev dræbt i lejren, hvor drab på jøder og andre var tænkt og konstrueret ned til den mindste detalje.

Repræsentanter og ledere fra verdenssamfundet, herunder den danske statsminister Mette Frederiksen, er rejst til Jerusalem for at deltage.

På trods af markeringen af 75 året for den uhyggelige og umenneskelige behandling af jøder og andre uskyldige ofre for nazismen, der kostede 6 millioner jøder livet, tegner der sig et billede af, at historien og læren af det skete for nogle er gået tabt.

Auschwitz og nazismen burde være et brændende vidnesbyrd om, hvor sårbare og udsatte vi som mennesker og samfund er, hvis demokratiske kræfter som ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed anfægtes med vold.

Antisemitismen trækker stadig mørke skyer over Europa herunder Danmark, drab, chikane og overgreb rettet mod jødiske medborgere i bl.a. Europa er både synlig og tilstedeværende.

I Danmark har vi oplevet, hvordan det had, der ligger indbygget i antisemitismen uden at skelen til hvem og hvad du rummer som menneske, rammer ene og alene, fordi du er jøde.

Angrebet på den jødiske gravplads i Randers samt trusler og chikane rettet mod jødiske medborgere i Danmark taler sit eget uhyggelige sprog. Bevæbnet militær og politiets daglige tilstedeværelse ved de jødiske institutioner viser, hvor alvorlig den antisemitiske trussel skal tages - en trussel der ene og alene bygger på et had til jøder, fordi du er jøde.

Vi har oplevet at deltage til foredrag i Aarhus om dødslejren Auschwitz, dette arrangement måtte afvikles under politibeskyttelse, samt deltaget i fejring af den jødiske helligdag hanukkah hvor børn og voksne deltog men igen under synlig og tilstedeværende bevogtning af uniformeret politi -i den forbindelse går der en stor tak til politiet for deres tilstedeværelse og måde at være på - men igen vi taler om 75 året for befrielsen af Auschwitz.

Den danske dronning Margrethe sagde i sin nytårstale: »Det er beskæmmende at opleve, hvordan antisemitismen igen stikker sit grimme ansigt frem« - hun har desværre ret.

Vi bære alle et ansvar for at bekæmpe antisemitisme, da det er et symptom på, at noget grundlæggende er galt i vores samfund, og dermed det demokratiske grundlag vi bygger sammenhængskraften på.

På 75 årsdagen for dødslejren Auschwitz’ befrielse hviler antisemitismens mørke skygge stadig over Europa. Vores fælles forpligtigelse er at turde konfrontere ondskaben og stå fast på basale demokratiske værdier.