»Forsvundne arvinger« fandt afgørende spor i Silkeborg

Udgivet:03. maj 2020, 20.00

Læsetid:4 minutter

Leret æltes med hesterundgang på Funder Skovhuse Teglværk. Billedet er fra omkring 1925.

Af Lis Thavlov. Arkivleder Silkeborg Arkiv

I udsendelsen »Forsvundne arvinger« i denne uge, hvor eftersøgningsholdet fik et afgørende spor at gå efter i Silkeborg Arkivs samlinger, havde der indsneget sig nogle fejl. Ikke at de havde betydning for hovedhistorien i den spændende optrevling af en kompliceret arvesag, men de udgør fortællingen om en familie fra Silkeborg og viser, hvor tæt man faktisk kan komme på dens historie gennem arkivstudier - ikke på det fysiske arkiv, vi er jo corona-lukket, men ved hjælp af alle de mange forskellige typer af oplysninger og kilder, der er tilgængelige online.

Historien begynder i Them sogn, hvor faren, Hans Jensen, fødes i slutningen af året 1858. Hans er farfar til Dora, hvis mere end tre millioner kr. efterforskerne havde held med at fordele til fjerne, arveberettigede familiemedlemmer både i Danmark og USA.

Hans vokser op i et byhus i Hjortsballe, hvor hans far er murer, ligesom han selv bliver det senere i livet. Første gang vi støder på Hans i Silkeborg, er da han i 1882 bliver gift med Ane Marie Rasmussen, der også kommer fra Them. Hans anføres i kirkebogen som »murersvend i Silkeborg« og alt tyder på, at han er kommet til byen i 1880. Ane Marie er ankommet i 1876 og er, da de bliver gift, tjenestepige hos en tømmerhandler i Østergade.

Syv børn

Det noteres i kirkebogen, at Hans og Ane Maries vielse finder sted på rådhuset - de bliver altså borgerligt viet. En mulig forklaring på det er, at de tilhører den katolsk-apostolske kirke, og derfor sikkert har ønsket at blive viet i denne vækkelsesbevægelses egen kirke, der var opført i Markedsgade allerede i 1874. Hvor det unge par bosætter sig efter brylluppet, er det ikke lykkedes mig at finde ud af, men i løbet af de efterfølgende elleve år får de syv børn - fire sønner og tre døtre. Julius, der senere drager på valsen og ender i Schweiz, hvor han bliver far til Dora, er nummer tre i søskendeflokken.

I 1890, hvor Hans er avanceret til »murermester«, finder vi familien på Horsensvej (nu Frederiksberggade 12), hvor de bor i forhuset, altså ud til gaden. I baghuset finder vi Ane Maries far, træskomand Rasmus Jensen og hendes lillesøster, Kathrine.

Huset, der ligger på adressen i dag, er ifølge kommunens byggesagsarkiv opført i 1900. Det kan dog godt være det hus, familien boede i, da der kan være usikkerhed ved dateringen af ejendommene i byggesagerne fra den tid.

I 1901 bor familien på adressen Skolegade 27. Alle syv børn er stadig hjemmeboende og endvidere har man en logerende seminarieelev - belejligt tæt på Vinthers Seminarium først på Skolegade. Hans køber huset i 1900 og står som ejer frem til 1918.

Flytter til Funder

Så sker der noget. I 1917 dør Ane Marie 62 år gammel og begraves på »den gamle kirkegård«.

Alt tyder på, at Hans, da han bliver enkemand, sælger huset i Skolegade og etablerer sig vest for Silkeborg i Funder Skovhuse. Han flytter dertil i 1920 og bosætter sig sammen med sin yngste datter, Elisabeth, i et nyopført hus, som ligger der endnu på adressen: Sprogøvej 9.

Allerede i 1916 ser vi annoncer i de lokale aviser, hvori Hans anfører, at han både har teglværk og murerforretning. Det særlige ved stedet er nemlig, at der også er et stort teglværk, så Hans kan producere teglsten til både sig selv og andre murere i den driftige by.

Det sidste, vi hører til Hans i kilderne er, at han dør i 1929 og begraves ved siden af sin Ane Marie på Østre Kirkegård, hvor vi stadig finder familiegravstedet.

I udsendelsen udbryder den ene af de to medvirkende, Mette Frisk, da hun ser de spændende fotos fra teglværket og af villaen i Funder Skovhuse, at det er der, Julius er vokset op. Det er dog langt fra tilfældet.

Vi ved nu, at Julius tilbringer det meste af sin barndom på Frederiksberggade i Silkeborg.

Om han nogensinde kommer hjem og ser farens store villa og teglværket, ved vi ikke. Ifølge udsendelsen forlader Julius Silkeborg 4. maj 1905 og bosætter sig i Zürich i 1906, hvor han tilbringer resten af sit liv.

Den katolsk-apostolske kirke på Markedsgade 10, hvor Hans og Ane Marie sandsynligvis blev kirkeligt viet. Kirken blev bygget i 1874 og nedrevet i 1978.
Portræt af denne artikels hovedperson Hans Jensen (1858-1929), der var murermester og teglværksejer og farfar til Dora, den afdøde »hovedperson« i tv-udsendelsen. Billedet er fra omkring 1925.
Villaen som Hans Jensen fik bygget i 1920 og som ligger i tilknytning til hans teglværk i Funder Skovhuse. Adressen er i dag: Sprogøvej 9. Billedet er fra omkring 1925.
Frederiksberggade som det ser ud i dag, kunne være det hus, hvor Hans Jensen og familien boede frem til 1900. Foto: Elsa Simonsen, 2020.