Læserklubben: Besøg i Kattegats køkkenhave

Hyggelige landsbyer, lækre grøntsager og en dejlig natur. Vi tager på endnu en skøn dagstur til Samsø mandag 7. september

9. august 2020, 06.50

I Nordby ligger det hyggeligste gadekær, hvor mange trætte fødder har fået et tiltrængt hvil.

Samsø har været mere populær end nogensinde denne sommer, men i begyndelsen af september er de største turiststrømme stilnet af.

Øen er bestemt også værd at besøge og har meget at byde på såvel kulturelt som naturmæssigt.

Vi tager hele dagen med, når vi samler deltagere op i Silkeborg, Ikast og Herning mellem klokken 06.40 og 07.30. Morgenkaffe og brød nydes undervejs, inden vi når til Hov, hvorfra vi sejler klokken 09.30. En time senere står lokalguiden klar i Sælvig, og rundturen på sydøen begynder.

Vi kommer forbi mange grøntsagslandbrug, Brattingsborg Gods og små idylliske landsbyer, og gør også holdt ved Svanegården i Permelille. Foruden historien om, hvordan en gammel gård får nyt liv, kan man her gå på opdagelse i den 500 kvadratmeter store butik med dens landskendte udvalg af blandt andet unikke varer i eget design og af egen fabrikation - heriblandt snapsen, som vi også får lov til at smage.

Klokken 12.15 har vi bestilt middag bestående af flæskesteg med traditionelt tilbehør og æblekage på Restaurant Dokken, som ligger i Ballen Havn i et gammelt værft.

Den sidste fiskekutter ligger stadig på bedding inde i restauranten og sørger for, at charmen er helt i top.

Frokost i det gamle værft

Godt mætte sætter vi kursen mod nord over Langemark, Besser og Alstrup med æbleplantager og vinmarker - videre ud til Sælvigbugten. Med en afstikker over Stavns får man den fineste udsigt over bugten mod vest og Stavns Fjord mod øst. Man ser også Kanhavekanalen - den berømte vikingekanal, der er gravet gennem Samsø, hvor øen er smallest.

Turen langs fjorden fører os herefter til Langør, øens ældste og eneste naturlige havn.

De fredede og meget betagende Nordby bakker kommer vi også igennem, inden vi gør stop i selve Nordby med det berømte gadekær og klokketårnet.

Her snupper vi en kop kaffe ved bussen, og er vi heldige, hvilket som regel er tilfældet, har chaufføren også medbragt kage.

Vi fortsætter turen, indtil vi skal med færgen fra Sælvig klokken 18.15. Om bord er der forplejning i form af en sandwich samt en øl eller en vand.

Forventet hjemkomst mellem klokken 20.30 og 21.30.

Prisen for denne dagstur er 795 kroner for avisens abonnenter. Prisen inkluderer buskørsel, morgenkaffe med brød, to-retters middag på Dokken, ørundtur med lokalguide, kaffe samt sandwich med drikkevare på hjemturen.

Tilmelding til Læserklubben