Netsvindlere forsøger sig overfor små foreninger

Kassereren i Thorsø Borgerforening fik flere mails fra svindlere, der foregav at være formanden og bad hende om i en fart at sende et stort beløb i euro

5. juli 2020, 14.25

Da den ubehagelige sandhed gik op for Anette Povlsen og Martin Bjerregaard Jensen, tænkte de i første omgang, at svindleren måtte være en eller anden, der kendte dem og vidste, at Martin var kunde i det pengeinstitut, hvor Anette arbejder. Det har dog næppe været tilfældet, siger Martin i dag. Han tror, at nogen har gennemsøgt en masse forenings-hjemmesider og opsamlet mailadresser på formand og kasserer i de enkelte foreninger. Foto: Martin Ballund

THORSØ En dag i maj måned dukkede en e-mail op på Anette Povlsens bærbare computer.

Hun er kasserer i Thorsø Borgerforening, hvor formanden dengang var Martin Bjerregaard Jensen.

Og ham var det tilsyneladende, der havde sendt mailen med overskriften »Meget presserende«.

Teksten lød »Hej. Ville du være i stand til at foretage en udenlandsk bankoverførsel i dag? Send mig en e-mail så hurtigt som muligt. Med venlig hilsen Martin Bjerregaard Jensen. Formand«

Første mail

Mailen kom fredag 8. maj, og da Anette var på arbejde, fik hun først læst den på sin private computer, da hun kom hjem - og der var det for sent at overføre penge. Så hun svarede tilbage på mail, at det ikke kunne nås inden weekenden, så hun ville se på det om mandagen.

Søndag den 10. maj - klokken lidt i fire om morgenen - fik hun så en ny mail, lidt mere kommanderende i tonen:

Anden mail

»Okay, Anette, jeg vil have dig til at sende 1900 euro til kontooplysningerne nedenfor (en bank i Como i Italien, red.) Send mig en e-mail med en kopi af dit betalingsbevis, når du er færdig mandag. Det haster. Tak«.

Om mandagen tog Anette telefonen og ringede til Martin for at høre lidt nærmere.

Martin var ét stort spørgsmålstegn, og så fandt de to hurtigt ud af, at det hele var fup og svindel.

Martin havde ikke sendt nogen mail til hende. Men det havde en net-svindler, der åbenbart bor i Polen.

Et nærmere tjek viste, at de mails, der skulle se ud som om de kom fra Martin, var afsendt fra en mail-adresse, der hed »formand@postkasse.cba.pl«, hvor pl. er Polens landekode.

Anette arbejder i et lokalt pengeinstitut, hvor Martin er kunde. Han har før bedt hende om at overføre euro i rent privat regi, så hun troede i første omgang, at han som privatperson bad hende om at overføre penge i betaling for et ferieophold i Italien.

Sandheden

Men samtidig undrede hun sig over tonen i de to mails - og det, at Martin i den falske mail underskrev sig som formand.

Da den ubehagelige sandhed gik op for de to, slog det dem i første omgang, at svindleren måtte være lokal. En eller anden, der kendte dem og måske endda vidste, at Martin var kunde i det pengeinstitut, hvor Anette arbejder. Det behøver dog ikke at være tilfældet, siger Martin Bjerregaard Jensen i dag.

- Mere sandsynligt er det nok, at svindlerne - eller én, der leverer oplysninger til dem - har siddet og trawlet hjemmesider igennem og fundet navne og mailadresser på en lang række formænd og kasserere i diverse foreninger. Den slags oplysninger kan måske sælges i lyssky kredse, ligesom lækkede kontooplysninger om privates konti sælges til svindlere.

- Det er meget tænkeligt, at en dansker har været med, selv om mailene ser ud til at komme fra Polen, for de er skrevet på helt korrekt dansk, siger han.

Politiet kontaktet

Martin Bjerregaard Jensen kontaktede lokalbetjent Jesper Poulsen i Hammel og fortalte om det forsøg på netsvindel, deres forening havde været udsat for.

- Jeg indgav ikke nogen egentlig anmeldelse. Jeg tænkte, vi lige så godt kunne lade det ligge, når der jo egentlig ikke var sket noget. Men der er grund til at advare andre foreninger som vores om, at der netop er svindlere, som også har kig på små lokale foreninger.

- Ja, og netop her i sommermånederne, hvor folk er på ferie, har svindlerne særlig travlt, tilføjer Anette Povlsen.

De polske svindlere var i øvrigt ihærdige. Da det ikke lykkedes i første omgang, sendte de torsdag 28. maj en ny, identisk mail til Anette: »Hej, vil du være i stand til at foretage en udenlandsk bankoverførsel på 1500 euro i dag? Send mig en e-mail så hurtigt som muligt. Tak. Med venlig hilsen Martin«.

Den bed Anette nu heller ikke på.

Søndag den 10. maj - klokken lidt i fire om morgenen - fik Anette Povlsen denne mail fra den falske formand, der lidt kommanderende bad hende om straks mandag at overføre 1900 euro til en italiensk bank.