Kroophold og Gudenå-vandring: Den bedste idé, jeg nogensinde har fået

Oplevelser i naturen ved Silkeborg kombineret med lækker mad og kroophold er en kæmpe succes på Kongensbro Kro

Udgivet:19. september 2023, 17.56

Læsetid:5 minutter

Christian Andersen på Kongensbro Kro har varemærkeregistreret ordet kromino - et forretningskoncept, der har opnået stor succes.

Jakob Munk Schmidt
Journalist
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf

Kromino.

Kromand Christian Andersen på Kongensbro Kro opfandt ordet. Inspirationen hentede han i ordet Camønoen, der betegner vandreturen rundt på Møn.

Kromino er imidlertid meget mere end blot vandring.

Konceptet på kroen ved Gudenåen er et tilbud med kombination af naturoplevelse, gastronomi og komfortabel overnatning.

Christian Andersen har bestemt ikke fortrudt, at han gjorde noget ved det, da han fik idéen med at lave kromino.

Indledningen var i coronatiden for tre år siden.

- Og det er den bedste idé, jeg nogensinde har fået, fastslår Christian Andersen.

- Produktet er lavet på den måde, at gæsterne ankommer hertil og tjekker ind. Herefter kører en af vores chauffører gæsterne til Silkeborg, og når de kommer tilbage til kroen efter vandreturen på Trækstien, er der kaffe og kringle og senere tre retters-menu om aftenen, fortæller 54-årige Christian Andersen.

- Ved et to-dages ophold kører vi dem til Tange på andendagen. Herfra vandrer gæsterne tilbage til kroen. Det betyder, at de ikke behøver tænke på deres bil og på deres bagage, og de skal heller ikke tænke over, om der mad eller er en seng at sove i, siger Christian Andersen.

Den første kromino på Kongensbro Kro var klar i maj 2020 i forbindelse med genåbning af Danmark ovenpå en periode med coronanedlukning.

- Vi gik i gang 18. maj 2020, og de næste fire måneder solgte vi for halvanden million kroner eksklusiv moms alene på det ene produkt. Året efter kom en ny nedlukning, og da vi åbnede igen, omsatte vi for to en halv million kroner. Sidste år var det tre millioner kroner - kun på kromino, fortæller Christian.

4000-5000 mennesker årligt giver sig selv den særlige oplevelse.

- Det er en enorm succes, isoleret set den største succes, som vi har lavet. Nu har jeg navnebeskyttet ordet Kromino, fordi alle kroer ellers kunne bruge det. Domænenavnet på internet har jeg også købt. Men bortset fra det, er alle andre kroer selvfølgelig velkomne til at arrangere vandreture. Det blander jeg mig ikke i, men jeg vil gerne undgå, at andre bruger kromino-navnet, fordi der er blevet så stor en succes.

Tre drop-punkter

Christian Andersen fortæller, at gæster fra hele Danmark køber ind på den særlige pakke med kroophold.

Mange tager af sted som par, venner eller veninder. I andre tilfælde er det kolleger, som vælger at være sammen om den særlige oplevelse, og fælles for alle er, at der er forskellige distancer at vælge imellem.

- Vores chauffører har tre forskellige drop-punkter, fortæller Christian Andersen.

Den korte vandring starter ved Svostrup Kro, og ved den næstlængste distance sættes man af i Resenbro for at begive mod Kongensbro.

- Men langt de fleste vil gerne sættes af ved Andetorvet i Silkeborg. Det er 22-23 kilometer, men det er selvfølgelig helt i orden, hvis man foretrækker en af de to kortere distancer, siger Christian Andersen.

Ved den udvidede kromino-version er opholdet på to dage. Ovenpå den første dags 22 kilometer venter yderligere 14 kilometers Træksti-vandring, og her er det med afgang fra kroen om morgenen efter en god nats søvn.

Denne gang bevæger man sig i retning nordpå, og en af kroens tre chauffører sørger for afhentning ved endemålet på Tange-værket.

- Det er også muligt at booke dagstur uden overnatning. Her kommer man om morgenen til lækker morgenbuffet, hvorefter vi kører folk til Silkeborg. De får madpakke med til frokost, og når de kommer tilbage hertil er der kaffe og kage, fortæller Christian Andersen.

Yderligere en variant er vinter-kromino, hvor man går til Bjerringbro. Her venter isbad og saunagus blandt andet inden afhentning og kørsel retur til kroen.

Tredje generation

Christian Andersen er tredje generation fra familien, som er spidsen for det klassiske spise- og overnatningssted.

Bedsteforældrene Else og Hans Andersen lod sig i 1984 afløse af Christians forældre, Hanne og Ole Andersen.

I 2005 overtog Christian stafetten, og han driver Kongensbro Kro i tæt samarbejde med sin bedre halvdel, Kate Kallerman, og det øvrige personale.

Faderen Ole hjælper fortsat til.

Han er 80 år i dag og flyttede for nylig fra Ans til Silkeborg. Kate og Christian er fortsat bosat i Ans.

Ifølge kromanden er kromino-konceptet i høj grad medvirkende til at generere ekstraordinær omsætning.

- Alene navnet kromino er noget, der tiltaler folk. De synes, at det lyder hyggeligt. Det siger mange, og så tror jeg, at det gør en forskel, at man ikke skal tænke på bil og bagage. Andre steder, ved jeg, skal man have sin egen bagage med. Eller man må efterlade bilen i den ene ende af ruten. Det betyder meget for folk, at de ikke skal tænke på de ting.

- Selvfølgelig har den smukke natur også meget at sige, og uanset om det er det grå guld eller mor og datter på tur sammen, så gider de altså ikke sove i shelter. De gider ikke 500 myggestik. Når de kommer gående fra Silkeborg og kan se kroen på afstand, så begynder de allerede at glæde sig til kringle, kaffe og fadøl. Klokken 19 er der tre-retters menu. Det er fåtallet, der gider lave mad over bål, når det kommer til stykket. Folk vil gerne lidt luksus og er parate til at betale sig fra det. Det er vores held, smiler Christian Andersen.

- Det gør en forskel, at man ikke skal tænke på bil og bagage. Andre steder, ved jeg, skal man have sin egen bagage med. Eller man må efterlade bilen i den ene ende af ruten. Det betyder meget for folk, at de ikke skal tænke på de ting, siger Christian Andersen.
Trækstien går lige forbi Kongensbro Kro.

Indlæser debat