Naboer er blevet som mor og søn

I seks år har Paulina Schmit og Morten Hokland været naboer i Kragelund. Et naboskab, der nu føles som at være i familie med hinanden, og hvor vasketøjet på magisk vis bliver lagt sammen

5. april 2019, 18.01

92-årige Paulina Schmit kom til Danmark i 1950, efter hun havde mødt en dansk mand i sin hjemby Haag i Holland. Hun har boet flere steder - blandt andet i Bryrup, men siden 2001 har hun boet alene på Kragelundtoften i Kragelund. Her nyder hun naboskabet med Morten Hokland - særligt hvis han kommer med kaffe og chokolade. Eller endnu bedre, hvis han byder på en rød bøf, fransk vin og likør. Hun er ikke kræsen, for det har krigen lært hende. Morten Hokland nyder, når Paulina Schmit deler ud af sine oplevser og erfaringer i deres gode samtaler.

Naboskab Hun er næsten 93 år. Han er lige fyldt 50. Mellem dem flyder en særlig form for kærlighed - næstekærligheden - eller nærmere nabokærligheden. Det, der binder dem sammen er nemlig, at de i seks år har boet ved siden af hinanden på Kragelundtoften 45 og 47 i Kragelund.

Det er den form for kærlighedshistorie, vi nu skal høre. En sand historie om, at mennesker på tværs af generationer kan mødes og byde ind med sig selv, deres hjælp og omsorg samt livserfaring. At relationer ikke kun handler om, hvad man kan få, men i lige så høj grad om, hvad man kan give andre - også blot i et naboskab, hvor man kan gøre den store forskel, så hverdagen fungerer og livet er værd at leve i form af hverdagslykken.

- Morten er som en søn for mig nu. Og så er han også en romantiker. Han kan godt finde på at sætte en enkelt rose ind på mit bord. Det kan jeg rigtig godt lide, siger Paulina Schmit.

Hun har boet i nummer 47 på Kragelundtoften siden 2001 og har haft flere forskellige naboer i nummer 45, men da Morten Hokland flyttede ind for seks år siden, blev det begyndelsen på et særligt venskab. Også Mortens søn, Nikolaj på nu 14 år, fik Paulina hurtigt et godt forhold til.

- Da jeg flyttede ind, kom Paulina og spurgte, om hun kunne hjælpe mig med noget. Det kunne hun. Jeg var lige blevet skilt, og jeg brød mig ikke om, at Nikolaj skulle være alene hjemme efter skole hver anden uge hos mig. Paulina var som en engel sendt fra himlen, siger Morten Hokland.

Fortæller om krigen ...