Idrætslinje er blevet en forrygende succes

Bredde frem for talent er tilgangen på Skovvangskolens idrætslinje, der i det nye skoleår får over 150 elever

6. august 2020, 14.10

På idrætslinjen gennemgår alle de unge en trænerspire-uddannelse, der sigter på, at de går trænervejen og kan give lidt tilbage til deres klubber. På skolen står de hvert år for en sportsdag for de yngre klasser.

HAMMEL Endnu en idrætsgren kommer nu med i den store buket, som Skovvangskolen i Hammel allerede har at tilbyde på sin idrætslinje. Det er e-sport, og 16 elever har grebet muligheden i det nye skoleår.

Skolens lærer Jakob Binderup, der i forvejen er bidt af gaming, har påtaget sig opgaven, og før det går løs, gennemfører han en uddannelse i DGI-regi, der ruster ham til at lære fra sig både om det digitale de fysiske og mentale faktorer, der også skal være i orden, hvis man skal lykkes i e-sport.

- Ganske forrygende

I denne sommer er det fem år siden, at Skovvangskolen oprettede sin idrætslinje, der er et tilbud til unge i udslusningen - dvs. fra 7. til 9. klasse. Den er blevet en succes, der har tiltrukket mange flere unge end ventet.

- Til næste år er indskrevet over 150 elever fra skolens store klasser. Succeskriteriet for fem år siden var, at man da gerne skulle over 40 elever, så udviklingen har været ganske forrygende, siger Troels Møller, der er en af lærerne på Idrætslinjen.

Der er gennem årene en del unge, der har valgt at skifte til Skovvangskolen får at komme på idrætslinjen, og det ser skolen som et stort skulderklap.

Gode resultater

En række af de unge, der har gennemført linjen har bagefter har gjort det godt videre i idrætslivet.

- Det er dejligt at se, siger Troels Møller, der glæder sig over, at tidligere elever er dukket op eksempelvis på U-landshold og på divisionshold i mange forskellige sportsgrene - lige fra håndbold til mountainbike, bueskydning, svømning, tennis, badminton, sports-acro, og boksning.

Troels Møller fremhæver det gode samarbejde mellem skolen og de lokale klubber.

- Det har vist sig muligt, fordi der i lokalområdet er så fin en opbakning. De lokale klubber med HGF i spidsen hjælper med sparring og tanker, og i Hammel Idrætscenter har man rammerne, der muliggør motionerende mangfoldighed.

- For alle de unge gælder det, at deres færdigheder er blevet udviklet i den klub, de nu hver især har været medlemmer af. Og så har vi på idrætslinjen kunnet bidrage med at give sammenhæng i dagene og relevante træningsøvelser - og ikke mindst har de unge mødt ligesindede »sportstosser«.

Trænerspirer

Et element på idrætslinjen er, at alle eleverne i løbet af 8. klasse gennemfører en trænerspire-uddannelse i en DGI-skabelon. Den omfatter skolegang og praktik og sigter på, at de unge kan blive trænere og give lidt tilbage til det lokale foreningsliv.

Spirerne bruges også internt på skolen, hvor de for eksempel arrangerer en sportsdag for de mindre elever. I år skal 9. årgang stå for et sportsstævne for eleverne fra 4. til 6. årgang,

Bredde frem for talent

Da Skovvangskolen for fem år siden besluttede at oprette idrætslinjen, var tanker om en kommunal elitesportsklasse blevet skudt til hjørne. På Skovvangskolen valgte man at gå sine egne veje og satse på bredde- og motivationsvejen.

- Vi arbejder og tror ikke på talenttanken, men i højere grad på en indre motivation og dedikation, siger Jesper Hother, der er afdelingsleder for udskolingen.

- Man skal gøre sit bedste og derved bidrage til det store fællesskab fremfor, at man udvælger de bedste og give dem et særligt fællesskab. Man kan kalde det individuel bredde, siger Jesper Hother.

Alle elever på idrætslinjen har idræt sammen, men er i de almene fag tilknyttet deres almindelig klasse.

Udover idrætslinjen kan de ældste elever på Skovvangskolen vælge kunst og designlinjen. De, der ikke ønsker at vælge en linje, har i stedet lektie- og bevægelsestimer.

Mange unge kan se fidusen ved at dyrke deres idræt i skoletiden. I det nye skoleår har over 150 drenge og piger tilmeldt sig idrætslinjen.