Gnisten satte ild i kulturlivet

12. oktober 2021, 13.00

Foto: Martin Balund

SPILLESTED Der er snart kommunalvalg, og forhåbentlig kommer musikken og kulturen også i fokus. Der sker nemlig noget. I foreningen Musikværket Ry har en stor flok frivillige i halvandet år knoklet med at etablere spille- og kulturstedet Gnisten i det gamle el- og varmeværk på Møllevej i Ry.

Vi er allerede gået i luften, og her i efteråret kommer der en hel stribe lækre koncerter og andre arrangementer. Men der arbejdes stadig med at indrette Gnisten. Vi er ikke i mål. Vi bygger så at sige vejen, mens vi kører. Det sker med frivillig arbejdskraft og gavmilde donationer fra firmaer og fonde. Fundamentet er et kæmpemæssigt benarbejde og en solid opbakning fra lokalområdet.

Gnisten er vokset op nedefra. Lokale ildsjæle har sat det i gang og med god grund: Der er en enorm sult efter et aktivt musik- og kulturliv i Ry og omegn. Og sulten kan stilles på Møllevej. Vi har nogle visioner, der er unikke for et kultursted, vi har et sprællevende ungdomsudvalg, og vi har samarbejdsrelationer med skoler, musikskolen og andre kulturinstitutioner.

Vi har mødt forståelse og velvilje fra Skanderborg Kommune, men vi håber, at den velvilje også kommer til udtryk her under valgkampen og i det nye byråd. Sagen er, at Skanderborg Kommune nærmest har fået et nyt kultursted foræret!

I andre kommuner er kultur noget, der ofres millioner af kroner på. Horsens Kommune har således netop brugt 6,5 millioner kroner på spillestedet Platform K.

Gnisten er en noget anden konstruktion, fordi den er vokset op nedefra, men det er også styrken. Til gengæld har vi ingen millioner at rutte med! Så det fremtidige grundlag vil helt sikkert blive styrket af et rungende kor af begejstrede kommunalpolitikere, der på alle måder sætter pris på det initiativ, som vi selv i al ubeskedenhed synes er helt fantastisk.

Indlæser debat...