Nej til kommunalt trinbræt sparer Favrskov for millioner

Udgivet:03. juli 2021, 08.01

Læsetid:2 minutter

Af Mette Nøhr Hammel. Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov

2 år siden

TRINBRÆT Togdrift er ikke en kommunal kerneopgave. Det er og bliver en statslig opgave. Derfor skal Favrskov Kommune heller ikke bruge et tocifret millionbeløb på at bygge og drive et kommunalt trinbræt i Laurbjerg.

Det er positivt, at transportminister Benny Engelbrecht nu har meddelt Favrskov, at regeringen og dens støttepartier siger nej til et kommunalt trinbræt i Laurbjerg.

»Efter en drøftelse med partierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, kan jeg oplyse, at der samlet set ikke er tilslutning til en genåbning af Laurbjerg Station på statens jernbanenet,« skriver transportministeren i sit brev til borgmester Nils Borring.

Jeg er varm tilhænger af kollektiv trafik, og jeg mener, at der helt generelt er brug for at styrke den kollektive trafik i Favrskov. Men jeg er modstander af at bruge kommunale millioner på statslig togdrift.
Mette Nøhr (K)

Vi skal som skatteborgere i Favrskov være glade for den klare melding, for den kommer til at spare os for mange millioner kroner. Penge, vi kan bruge på andre gode ting. Favrskov Byråd burde selv have trådt på bremsen, da man diskuterede trinbrættet tidligere på året. Det gjorde politikerne ikke. Tværtimod. De trådte på speederen ved at spendere 750.000 kommunale kroner på nærmere undersøgelser af trinbrættet. Kun Det Konservative Folkeparti og SF stemte nej til at bruge de penge.

Allerede dengang ringede alarmklokkerne. For det første er der økonomien. Udover den tocifrede millionregning til Favrskovs skatteborgere for at anlægge trinbrættet er projektet en dårlig investering rent samfundsøkonomisk. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har regnet ud, at projektets nettonutidsværdi er opgjort til -100 mio. kr., og her er udgifterne til selve anlægsarbejdet ikke indregnet.

For det andet vurderer DTU, at et trinbræt vil blive brugt af 262 passagerer dagligt. De 238 af passagerne kommer fra anden kollektiv trafik. Den positive nettoeffekt er altså blot 24 passagerer. Hvis man fjerner 238 passagerer fra den kollektive trafik, risikerer det at få store konsekvenser for bustrafikken i området.

Nogle vil måske tolke dette indlæg som en modstand mod kollektiv trafik. Det er det ikke. Jeg er varm tilhænger af kollektiv trafik, og jeg mener, at der helt generelt er brug for at styrke den kollektive trafik i Favrskov. Men jeg er modstander af at bruge kommunale millioner på statslig togdrift.