En presset økonomi i Silkeborg Kommune

Udgivet:21. juni 2022, 10.38

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Jonas Sivertsen På vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe

ØKONOMI I sidste uge kom økonomiaftalen på plads mellem KL (Kommunernes Landsforening) og Finansministeriet.

Desværre blev den som forventet meget stram. Særligt på anlægsområdet, hvor vi fik den hårdeste aftale siden 2007. Det betyder, at vi ser frem i en anlægsøkonomi, hvor der stort set kun bliver råd til at bygge de ting, som vores børn har brug for. Det meste andet må udskydes, for vi skal have plads i vuggestuer og børnehaver. De seneste års voldsomme vækst presser os ekstra. Vi er nemlig bagefter på velfærdsbyggerierne.

På vores serviceområder ser det heller ikke godt ud. Især er vi udfordret af, at der endnu ikke er fundet en løsning på, at antallet af børn og voksne med handicap og sociale vanskeligheder stiger og stiger.

Vi kommuner havde ønsket os 2,5 mia. kr. for at overholde de krav Folketinget stiller til vores service på området.

Så for at vi kan overholde loven på vores socialområde, så skal der findes penge andre steder på de kommunale budgetter. Og det bliver over en bred kam.

Det bliver nogle benhårde prioriteringer vi i byrådet skal foretage de kommende måneder.

Her i juni 2022 står det helt klart, at vi ikke trådte ind i dette år med så stærk en økonomi, som vi havde fået at vide Silkeborg Kommune havde. Faktisk var den noget presset. Det betyder at vi allerede i 2022 har økonomiske udfordringer. Hvor meget det drejer sig om og hvordan det skal håndteres ved vi efter budgetopfølgningen i Økonomi- og Erhvervsudvalget 28. juni.

Det kan desværre også komme til at betyde, at de velfærdsforbedringer som vi ønskede at sætte i gang allerede i 2023, må vente. Vi bliver nødt til at bruge vores kræfter på at bevare så meget som muligt af den velfærd, vi har nu.

Det er på det alvorlige grundlag, at vi går i gang med at rette op på økonomien i 2022 og forberedelsen af »Budget 2023 for Silkeborg Kommune«.

Vi ser frem til gode, men også alvorlige forhandlinger med byrådets partier. Ledet af vores borgmester Helle Gade.

Læs også
Nu skal der ryddes op, fru borgmester Nu skal der ryddes op, fru borgmester
Læs også:
Nu skal der ryddes op, fru borgmester

Indlæser debat